Select your Top Menu from wp menus

Plățile pentru închirierea manualelor sunt neconstituționale

Stabilirea unor plăti obligatorii pentru elevii din învățământul primar şi gimnazial, inclusiv pentru manualele școlare, care constituie un element esențial al procesului de instruire, este contrară Constituției Republicii Moldova.

Parlamentarii Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra articolului din Codul Educației care prevede că elevii din clasele V–XII sunt asigurați cu manuale școlare conform schemei de închiriere aprobate de Ministerul Educației.

Plata de închiriere pentru fiecare titlu de manual școlar este aprobată anual de către minister. Părinții au achitat pentru anul școlar 2016-2017 între 50 și 80 de lei pentru manual.

Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a declarat că se admite parțial sesizarea deputaților. Curtea Constituțională a hotărât că partea care impune plăți obligatorii pentru manuale pentru elevii din clasele V-IX este neconstituțională și contravine articolului 35 din Constituție „Dreptul la învățătură”.

Astfel, Parlamentul Republicii Moldova urmează să modifice Codul Educației în conformitate cu recomandările Curții.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/platile-pentru-inchirierea-manualelor-sunt-neconstitutionale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19