Select your Top Menu from wp menus

Ilan Şor amendat cu peste 100 000 lei pentru perioada când era afacerist bancar

Au condus Banca de Economii (BEM) şi Unibank, implicate în furtul miliardului, iar acum sunt amendaţi cu câte 100.252 lei de către Banca Naţională a Moldovei (BNM). Este vorba de foşti şefi ai băncilor, printre care actuali edili din Orhei.

În comunicatul său de presă  BNM nu precizează numele persoanelor sancţionate. Dar portalul Mold-street.com notează că  din mai 2013 şi până la dispariţia miliardului la finele anului 2014, preşedinte al Consiliului Băncii de Economii era afaceristul Ilan Şor, care reprezenta atunci interesele “Vneshekonombank” din Rusia, iar acum este primar la Orhei. Sursa citată mai arată că sancţiunea l-ar viza şi pe viceprimarul Valerian Cristea, care a făcut parte din    Consiliul unei alte bănci falimentate – Unibank.

Sancţionarea financiară a foştilor şefi ai celor două bănci a fost aplicată pentru “ angajarea băncii în operațiuni excesiv de riscante, nerespectarea limitelor și cerințelor privind concentrarea riscurilor la activele (expunerile) băncii, angajarea în activități de manipulare prin nereflectarea în evidența contabilă a unor operațiuni cu denaturarea situației reale a băncii reflectate în situațiile financiare FINREP și prezentarea cu date eronate la Banca Națională a rapoartelor prudențiale”, se arată în comunicatul autorităţii bancare.

Totodată, BNM susține că în afară de aceste sancțiuni ar putea fi aplicate şi alte pedepse conform legii, inclusiv penale, în cazul constatării faptelor ce constituie infracțiune.

Amintim că anterior BNM l-a sancţionat în mod identic pe Serghei Albot, până adineaori – şef al IM Orhei Transport, pentru perioada în care acesta a condus cea de-a treia bancă din circuitul miliardului furat – Banca Socială. Serghei Albot, ca şi Valerian Cristea, fac parte din echipa cu care  Ilan Şor s-a instalat la Orhei,  după ce a devenit primar.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ilan-sor-amendat-cu-peste-100-000-lei-pentru-perioada-cand-era-afacerist-bancar/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19