Directorul de programe din cadrul Centrului de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba, susține că în timp ce persoanele corupte din România și-ar pregăti terenul pentru a putea fura, cele de la Chișinău sunt cu un pas înainte. În opinia sa, la Chișinău deja s-a furat, iar acum se dorește legalizarea prăzii prin ajustarea legislației. Dumitru Alaiba a făcut referire la inițiativa legislativă privind amnistia fiscală și de capital, votată în prima lectură, care în viziunea sa are o singură intenție – de a legaliza banii cu proveniență ilicită din diferite activități la fel ilegale, transmite IPN.
„Însăși justificarea proiectului, însuși raționamentul proiectului, consecințele pe care le produc sunt destul de proaste, bolnave chiar pentru societatea noastră, de aceea credem că unica soartă pe care o merită acest proiect este renunțarea la el și niciodată să nu ne mai întoarcem la asemenea propuneri”, a declarat Dumitru Alaiba într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Referindu-se la amnistia capitalului din 2007, Dumitru Alaiba a menționat că acea amnistie nu a dus nici la o disciplină fiscală, nici la investiții care să explodeze, nici la o economie mai curată, mai civilizată și așa mai departe. Potrivit lui, nu așa se crește economia, ci așa se stimulează corupția, așa se încurajează ca cei ce s-au obișnuit să-și dobândească averi ilicit, să aștepte momentul pentru a-și legaliza averile, pe când oamenii cinstiți sunt întotdeauna descurajați.
„Deci, omul care plătește impozite și muncește se uită în jur și rămâne extrem de dezamăgit de asemenea semnale care se transmit în societatea noastră. În același timp, știind cum Parlamentul nostru poate face mișcări foarte bruște și foarte imprevizibile noi, cei din societate în general, nu ne vom mira deloc dacă undeva pe la ora 9.00 sau 10.00, într-o noapte, în trei minute acest proiect pur și simplu va fi votat rapid în a doua lectură și va deveni lege. Noi vrem să vedem acest proiect respins, nu pus pe pauză, nu lăsat undeva prin rafturile parlamentului, dar respins oficia”, a mai spus Dumitru Alaiba.
Cât ține de la anchetarea fraudei bancare, Dumitru Alaiba a menționat că, de fapt, anchetarea nu se mișcă din loc. „Este clar că aceste autorități nu au nicio intenție să finalizeze nicio investigație. Noi nu vedem nicio comunicare eficientă cu publicul, cu donatorii, cu partenerii de dezvoltare despre ce s-a întâmplat totuși, noi nu vedem decât niște fumigene, iar autoritățile au pus un embargo pe subiectul acesta, ele pot să vorbească despre orice numai nu despre furtul bancar”, a notat Dumitru Alaiba.