Deşi în Republica Moldova există un proiect de lege privind amnistia fiscală, care i-ar scăpa de răspundere pe o bună parte din foşti şi actuali funcţionari, ce nu-şi pot justifica averile, moldovenii, cel mai probabil nu vor prelua experienţa României, care protestează de mai multe zile împotriva iniţiativei Guvernului de la Bucureşti privind graţierea. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN.
Lilia Carasciuc, directoarea Transparency International Moldova susţine că spre deosebire de Republica Moldova, în România nu au fost capturate toate instituţiile statului. „Noi nu avem ce au ei. Acolo, spre deosebire de noi, există instituţii ale statului care funcţionează. Este şi vina cetăţenilor. Faptul că stau tolăniţi şi se uită la televizor şi se revoltă, nu rezolvă situaţia”, a spus Carasciuc.
Expertul Corneliu Ciurea a adus acuzaţii în adresa societăţii civile. „Cum unii trăiesc dezamăgirea în partidele politice, eu trăiesc dezamăgirea în societatea civilă. Consider că întreaga societate trebuie să se restructureze. Nu are dreptul moral un cetăţean corupt să ceară unui funcţionar să fie integru”.
Ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă, consideră că din păcate Guvernul de la Bucureşti a preluat experienţa guvernanţilor de la Chişinău. „În ultimii ani, Republica Moldova s-a transformat într-un fel de laborator, unde sunt testate tot felul de experienţe nocturne. Se pare că aceste experienţe au plăcut şi altor guverne”, a spus Negruţă.
Jurnalistul Ion Terguţă susţine că, spre deosebire de moldoveni, cetăţenii români au simțit cu adevărat ce este libertatea.