Comisia juridică a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede anularea unei completări operate în Codul Penal în aprilie 2014, când parlamentarii au decis, prin derogare de la art. 60, că prescripția tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor care au săvârșit infracțiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu ori neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 ori în legătură cu aceste evenimente.
Completarea respectivă este exclusă din lege ca urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale, care a declarat-o neconstituțională. Astfel, dacă proiectul va fi susținut de plenul Parlamentului, infracțiunile comise în timpul evenimentelor din aprilie 2009 şi cele legate de ele se vor prescrie la mod general, așa cum se prescriu toate faptele penale, transmite IPN.
Articolul 60 al Codului Penal prevede că persoana este scutită de răspundere penală dacă din ziua săvârșirii infracțiunii au expirat 2 ani în cazul unei infracțiuni ușoare; 5 ani de la săvârșirea unei infracțiuni mai puţin grave; 15 ani de la săvârșirea unei infracțiuni grave; 20 de ani de la săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave și 25 de ani de la săvârșirea unei infracțiuni excepțional de grave. Faptele de tortură nu se prescriu de răspundere penală, adică se vor pedepsi atunci când se vor depista.