Select your Top Menu from wp menus

Profesorii îşi sistează protestele

Deși anterior au anunţat că vor protesta timp de patru zile, pedagogii îşi sistează acțiunea după prima zi de protest, pe perioada negocierilor cu Guvernul. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a menţionat că, dacă revendicările sindicaliștilor nu vor îndeplinite, profesorii vor intra în grevă.

„Ideea de a protesta este bună, dar în lege este scris că, dacă luăm parte la negocieri, protestele se sistează. Nu avem dreptul şi nu vrem să ne batem cu legea pentru că noi, şi aşa, o să scoatem dacă nu integral, măcar 70% din ceea ce am cerut, dar legea trebuie să o respecte toţi”, a spus Dumitru Ivanov.

Potrivit președintelui Federației, următoarea rundă de negocieri va avea loc la sfârșitul săptămânii. „O să ne întâlnim cam o dată la 3-4 zile, foarte des. Ei au vrut să întindă până în februarie anul viitor, dar le-am spus că nu merge aşa”, a spus Dumitru Ivanov.

Prim-vicepreședintele Federației, Ion Bulat, a menționat că sindicaliștii speră că anul curent vor obţine realizarea primei revendicări – egalarea salariului pentru personalul nedidactic cu minimumul de existența.

Vadim Druţă, cercetător ştiinţific al Academiei de Ştiinţe, a menționat că un cercetător ştiinţific care a obţinut titlul de doctor primeşte doar 2100 de lei, salariu brut. „Este vorba de persoane care lucrează ani de zile pentru a obţine un titlu, pentru a duce prestigiul şi numele ţării peste hotare”, a spus Vadim Druţă, menționând necesitatea măririi lefurilor.

Sindicaliştii au menţionat că vor încerca să obţină tot ce este posibil în prima rundă de negocieri cu guvernarea, iar peste trei luni va avea loc o altă rundă.

Într-un comunicat remis presei, Guvernul a anunţat că împreună cu sindicatele din educaţie au convenit asupra suspendării acţiunilor de protest pe perioada negocierilor. În comunicat se spune că autorităţile au iniţiat mai multe acţiuni privind modernizarea sistemului educaţional şi sporirea veniturilor angajaților din sector. Aceste reforme fiind planificate din timp, iar resursele financiare necesare au fost prevăzute în bugetul de stat.