Select your Top Menu from wp menus

Peste 90 de zile, orașul Orhei devine oficial – municipiu

Peste 90 de zile orașul Orhei, alături de alte șapte orașe din republică va obține oficial statutul de municipiu. Mâine modificarea legislativă va apărea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Una din cele mai importante prevrederi ale legii este că 40% din suma impozitelor încasate pe teritoriul municipiul urmează să rămînă în bugetul local. Legea intră în vigoare după 90 de zile din data publicării în Monitorul Oficial.
Discuții despre acordarea statutului de municipiu pentru orașele Orhei, Cahul,Soroca și Ungheni au fost lansate încă în anul 2012.

În iulie 2014, Parlamentul votase în prima lectură un proiect de lege în acest sens, iar pentru lectura finală se propunea ca acest statut să fie oferit și orașelor Edineţ, Hînceşti şi Străşeni.

Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, legea așa și nu a ajuns să fie dezbătură în a doua lectură.

Datorită reformei teritorial-administrative din 1998, mai multe orașe din republică, printre care și Orhei, au avut in perioada anilor 1998-2003 statut de municipiu – reşedinţă de judeţ. Din componența municipiului Orhei atunci făceau parte localitățile Bolohani și Pohorniceni.

A urmat însa o contrareformă care a desfiinţat judeţele şi a reînfiinţat raioanele, iar în republică și-au păstrat statutul de municipiu doar Chişinău, Bălţi, Comrat, Bender şi Tiraspol.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/peste-90-de-zile-orasul-orhei-devine-oficial-municipiu/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19