Select your Top Menu from wp menus

CAPC declară inoportune modificările propuse la Legea cu privire la funcţia publică

Proiectul de completare şi modificare a Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public dă peste cap regimul incompatibilităţilor de funcţii şi afectează lupta anticorupţie. De această părere sunt autorii raportului de expertiză al iniţiativei efectuat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC). Raportul a fost prezentat într-o conferinţă de presă la IPN, marţi, 20 decembrie.

Expertul Viorel Pîrvan a menţionat că scopul anunţat al proiectului de lege este acordarea posibilităţii funcţionarilor publici de a desfăşura alte activităţi remunerate în sectorul privat, fiind astfel excluse unele restricţii şi incompatibilităţi stabilite pentru funcţiile publice. Nota informativă a proiectului de act legislativ supus expertizei nu conţine o argumentare suficientă a promovării proiectului. Autorii nu au adus argumente convingătoare privind necesitatea excluderii unor incompatibilităţi în funcţiile publice şi nici nu au descris eventualele consecinţe, efecte şi impactul unor asemenea prevederi legale.

Viorel Pîrvan a specificat că o astfel de iniţiativă va duce inevitabil la apariţia conflictelor de interese deoarece i se va permite funcţionarului public să activeze în domeniul privat. Or, legislaţia actuală, prin astfel de interdicţie, anume conflictele de interese încearcă să le evite. Expertul a adăugat că această iniţiativă contravine standardelor şi principiilor internaţionale care prevăd că funcţionarii publici nu pot cumula o funcţie în sectorul privat.

Expertul e de părere că, în cazul adoptării proiectului în lectură finală de către Parlament, respectarea principiilor transparenţei, participării şi responsabilizării va fi asigurată insuficient. În concluziile raportului de expertiză se menţionează că adoptarea proiectului de lege de către Parlament este inoportună.

Galina Bostan, preşedinta CAPC, a subliniat că această iniţiativă nu ar fi trebuit să apară. Acum, pe lângă faptul că instituţiile statului sunt slabe, şi funcţionarii publici nu vor mai activa calitativ deoarece vor da prioritate muncii care le aduc un venit mai mare.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/capc-declara-inoportune-modificarile-propuse-la-legea-cu-privire-la-functia-publica/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19