Select your Top Menu from wp menus

Nouă JUDECĂTORI, printre care unul din Orhei, vor să DEMISIONEZE înainte de reformarea sistemului de pensii

Judecatoria Orhei

Un judecător din Orhei a depus cerere de demisie din funcţie. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să examineze această cerere, împreună cu altele opt, depuse de către judecătorii de la mai multe instanţe din republică. Printre cei nouă magistraţi care vor să plece din sistem, se numără și Serghei Procopciuc de din cadrul Judecătoriei Orhei. 

În ultimele două luni, potrivit informaţiilor din media naţionale, au fost acceptate demisiile a 23 de magistraţi pe motiv de pensionare. Unii experţi considera ca avalanşa de cereri este provocată de probabilitatea  unificării formulei de calcul a pensiilor, astfel încât judecătorii ar putea să nu mai beneficieze de pensii în mărime de 75-85% din lefurile lor.

Pensiile pe care le ridică astăzi judecătorii ajung până la 18 000 de lei. Dacă îşi continuă activitatea, aceşti bani le sunt plătiţi, împreună cu salariul, şi după atingerea vârstei de pensionare la 50 de ani .

De curând,  președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a menţionat că ar urma să fie redusă și indemnizația la pensionare care variază în prezent între 300 000 şi 700 000 de lei.

Potrivit proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii, acestea vor fi calculate în același mod pentru toate categoriile de benificiari, astfel încât să nu mai existe favoriți ai sistemului.