Martisoarele la piata, in magazinele si chioscurile din Orhei au aparut chiar inainte de aparitia primaverii in calendar. De cele mai diverse modele – traditionale , nu prea si chiar deloc. O inovatiune a acestui sezon (destinata, in special, tinerilor non-conformisti) sunt bratarile alb-rosu, care sparg si mai mult tiparele obisnuitelor snururi puse de 1 martie in dreptul inimii .
Preturile articolelor confectionarte din ata si panglica, manual si pe banda rulanta, oscileaza intre 1 leu si 20 lei- la piata, 2 lei- si 15 lei – in magazine. Cel mai scump martisor apartine unei mesterite care a iesit la piata inca in ultimele zile ale lunii februarie. Acesta costa 80 lei datorita dimensiunilor sale impresionante si, dupa cum a spus vanzatoarea , mai inainte a reusit sa vanda doar 2 astfel de martisoare elevilor, pentru manifestatiile scolare.
La piata industriala sunt vreo 5 negustori de martisoare. Acestia, de fapt, sunt prezenti „la’datorie” in fiecare primavara, de sosirera careia se pregatesc luni in sir. Impreuna cu familiile confectioneaza cate o mie si peste o mie de martisoare. Dar, pe departe nu toate articolele trec de celalata parte a tejghelelor si panourilor pe care sunt expuse. Mesterii-vanzatori declara ca ei doresc sa pastreze traditia darurilor simbolice de primavara, insa vanzarile scad pe an ce trece.
Nesiguri de castigul pe care il vor obtine in aceasta primavara de la comertul cu o marfa strict sezoniera sunt si vanzatorii din cateva magazine care au adus martisoare la Orhei (unii spun din Chisinau, altii – de la Cernauti, etc.) .
Un reportaj la tema va fi difuzat la Radio Orhei in reluare sambata la 16:30 si duminica la 9:30, in cadrul rubricii „Socoteala de acasa”.