Select your Top Menu from wp menus

După o pauză de 4 ani la Moscova a avut loc ședința Comisiei moldo-ruse de cooperare commercial-economică

Ședința comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică, a avut loc după o pauză de 4 ani, la Moscova. În cadrul întrunirii, ministrul economiei Octavian Calmâc și vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin au semnat mai multe documente care  includ acţiuni de cooperare bilterală în domeniul comerţului, mediului de afaceri,  în sectorul energetic, transporturi, agricultură, industrie, migrație și sfera umanitară, precum și colaborarea regională, etc.

Potrivit înțelegerilor antinse anul viitor Rusia va elibera  75.000 de autorizatii pentru transport în această țară și  750 de autorizatiii pentru tranzitarea către alte țări cum ar fi Kazahstan, Kîrgîzstan etc.

Vorbind despre cooperarea în domeniul agroalimentar, a fost abordată problema eliminării restricțiilor pentru exportul producției vinicole, produselor de origine vegetală și animală din Republica moldova către Federația Rusă.
Totodată  s-a convenit că părţile vor crea toate conditiile necesare și vor contribui la semnarea contractelor pe termen mediu între ”Moldovagaz” şi ”Gazprom” privind livrarea gazelor naturale şi tranzitarea acestora pe terioriul Republicii Moldova până la finele anului curent.Următoarea ședință a Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică va avea loc în 2017 la Chișinău.

De menționat că vizita ministrului economiei Octavian Calmâc în Federația Rusă, a coincis cu o vizită neoficială în aceeași țară a președintelui ales Igor Dodon, fostul său șef de la Ministerul Economiei în perioada 2006-2009.