Ultima săptămâna dinaintea turului doi al alegerilor a început cu un scandal în jurul câtorva transferuri băneşti pe conturile Partidului Acţiune şi Solidaritate.
Înainte ca banii să ajungă la destinaţie, un blogger cu o reputaţie dubioasă a şi răspândit vestea că Sandu primeşte bani de la Şor, iar acesta din urmă nu a întârziat să confirme că banii sunt ai lui.
Ilan Şor, care se află în arest la domiciliu, a venit luni, 7 noiembrie, la Judecătorie pentru o şedinţă care nici nu a avut loc din cauza neprezentării propriului său avocat. De astă dată, cel care este indispensabil de ‘jaful miliardului’ si care este cercetat şi pentru 5 miliarde de lei sustraşi de la BEM, s-a dovedit a fi mai vorbăreţ cu presa. Şor le-a declarat reporterilor că 280 de mii care au fost transferaţi pe conturile PAS îi aparţin, că el a făcut acest lucru la rugămintea PAS şi că el şi înainte a ajutat PLDM. Şor nu a pomenit însă nimic despre faptul că anterior, conform propriilor sale declaraţii, a ajutat financiar şi PSRM, Igor Dodon fiindu-i nu foarte demult o persoană apropiată.
În aceeaşi zi de 7 noiembrie, PAS a anunţat că a returnat banii imediat ce a aflat de unde provin, deoarece îi consideră murdari, şi că discuţia despre o eventuală susţinere financiară a avut loc cu o cu totul altă persoană decât acea care a declarat mai apoi că a intermediat transferurile.
Iar intermediarul lui Şor s-a dovedit a fi Veaceasv Galoi, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior ca despre un individ neangajat în câmpul munci, care se specializează în organizarea înscenărilor şi flagranturilor. Consătenii lui Galoi, care este originar din Sipoteni, Călăraşi, l-au descris ca pe o persoană periculoasă, iar primarul satului a afirmat că Galoi a vrut să-i însceneze şi lui, iar în privinţa altor persoane cu răspundere chiar i-a reuşit, transmiterea unor sume băneşti, ca mită.
ZDG a scris despre o provocare organizată de Veaceslav Galoi încă în 2008 la OSC Ungheni. O tânără angajată a fost ulterior declarată nevinovată , dar şi-a pierdut sarcina.
În ancheta ZDG, pentru astfel de persoane ca Veaceslav Galoi, care ar colabora neoficial cu organele de drept, au fost utilizate noţiunile de provocatori profesionişti şi ‘dejurnai vzeatcodateli’ /mituitor de serviciu, tr.n/.
Vlad Amanescu