Select your Top Menu from wp menus

Cine este intermediarul donaţiei lui Ilan Şor pentru PAS

Ultima săptămâna dinaintea turului doi al alegerilor a început cu un scandal în jurul câtorva transferuri băneşti  pe conturile Partidului Acţiune şi Solidaritate.
Înainte ca banii să ajungă la destinaţie,  un blogger cu o reputaţie dubioasă a şi răspândit vestea că Sandu primeşte bani de la Şor, iar acesta din urmă nu a întârziat să confirme  că banii sunt ai lui.

Ilan Şor, care  se află în arest la domiciliu,  a venit luni, 7 noiembrie, la Judecătorie pentru o şedinţă care nici nu a avut loc din cauza neprezentării propriului său avocat. De astă dată, cel care este indispensabil de ‘jaful miliardului’ si care este cercetat şi   pentru 5 miliarde de lei sustraşi de la BEM,   s-a dovedit a fi mai vorbăreţ cu presa.  Şor le-a declarat  reporterilor  că 280 de mii care au fost transferaţi pe conturile PAS îi aparţin, că el a făcut acest lucru la rugămintea  PAS şi că el şi înainte a ajutat PLDM. Şor nu a pomenit însă nimic despre faptul că anterior, conform propriilor sale declaraţii,  a ajutat financiar şi PSRM, Igor Dodon fiindu-i nu foarte demult o persoană apropiată.

 În aceeaşi zi de 7 noiembrie, PAS a anunţat că a returnat banii imediat ce a aflat de unde provin, deoarece îi consideră murdari, şi că discuţia despre o eventuală susţinere financiară a avut loc cu o cu totul altă persoană decât acea care a declarat mai apoi că a intermediat transferurile.

Iar intermediarul lui  Şor s-a dovedit a fi Veaceasv Galoi, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior ca despre un individ neangajat în câmpul munci, care se specializează în  organizarea înscenărilor şi flagranturilor. Consătenii lui Galoi, care este originar din Sipoteni, Călăraşi, l-au descris ca pe o persoană periculoasă, iar primarul satului a afirmat că Galoi a vrut să-i însceneze şi lui, iar în privinţa altor persoane cu răspundere chiar i-a reuşit,  transmiterea unor sume băneşti, ca mită.
ZDG a scris despre o provocare organizată de Veaceslav Galoi încă în 2008 la OSC Ungheni. O tânără angajată a fost ulterior declarată nevinovată , dar şi-a pierdut sarcina.

În ancheta ZDG, pentru astfel de persoane ca Veaceslav Galoi, care ar colabora neoficial cu organele de drept, au fost utilizate noţiunile de provocatori profesionişti şi ‘dejurnai vzeatcodateli’ /mituitor de serviciu, tr.n/.

Vlad Amanescu