Select your Top Menu from wp menus

În turul doi vor concura Igor Dodon cu Maia Sandu, BOP

Probabilitatea ca alegerile prezidenţiale din 30 octombrie să se încheie din primul tur este foarte mică. În turul doi vor ajunge candidatul socialiştilor, Igor Dodon, şi Maia Sandu, candidată unică de centru-dreapta. Aceste rezultate sunt prezentate în Barometrul Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului pentru Politici Publice, şi prezentat joi, 20 octombrie, într-o conferinţă de presă la IPN.

Potrivit rezultatelor, la alegerile prezidenţiale declară că se vor prezenta peste 70% dintre respondenţi. Pentru Igor Dodon ar vota 27% dintre ei, iar pentru Maia Sandu – 9,3%. Pe locul trei s-ar clasa candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase (care între timp şi-a anunţat retragerea din cursă şi susţinerea Maiei Sandu, n.r.) , cu 8,1%, iar pe locul patru, candidatul Partidului Democrat, Marian Lupu, cu 7,5%.

Directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie, a precizat că sondajul a fost realizat în perioada premergătoare deciziei ca Maia Sandu să fie candidatul unic din partea a trei partide – PAS, PPPDA şi Partidul Liberal Democrat. Din această cauză rezultatele sunt interpretabile. Totuşi, la nivel de intenţie, circa 2/3 din respondenţii care au zis că l-ar alege preşedinte pe Andrei Năstase îşi declară susţinerea în favoarea Maiei Sandu.

Experţii care au analizat rezultatele sondajului sunt de părere că alegerile prezidenţiale din 30 octombrie vor avea şi al doilea tur, iar Igor Dodon nu va reuşi să câştige din primul, aşa cum intenţionează. În cadrul sondajului a fost măsurată şi intenţia de vot a respondenţilor în cazul unor perechi diferite de candidaţi. Prezenţa la vot cea mai ridicată va fi în cazul în care în turul doi ajung Dodon şi Sandu. Pentru primul ar vota 41% din alegători, iar pentru a doua – 24%. Ceilalţi respondenţi fie nu ştiu cu cine vor vota, fie în general nu vor merge la urne. În cazul în care în turul doi ajung Dodon şi Lupu, rezultatul ar fi de 41%:13%.

Fiind întrebaţi câtă încredere au în personalităţile politice din Moldova, pe primele trei locuri se clasează Igor Dodon, Renato Usatîi (liderul Partidului Politic Partidul Nostru) şi Maia Sandu. La capitolul neîncredere pe primele locuri sunt Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal) şi Vlad Plahotniuc (prim-vicepreşedintele PDM). Experţii au menţionat că în premieră Vlad Plahotniuc este devansat la acest capitol de un alt politician.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-16 octombrie, pe un eşantion de 1109 persoane din 82 de localităţi. Marja de eroare este de 2,9%. Realizarea Barometrului de Opinie Publică este susţinută financiar de Fundaţia Soros Moldova.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-turul-doi-vor-concura-igor-dodon-cu-maia-sandu-bop/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19