Select your Top Menu from wp menus

Monumentul monedei „1 Ban”, inaugurat în Chișinău

Astăzi, la intersecţia străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni, Constantin Tănase și Petru Rareș, a avut loc inaugurarea oficială a unui nou obiect de artă – monumentul monedei naţionale moldovenești – ”1 Ban”.

Diametrul obiectului de artă constituie 170 cm iar însuşi monumentul simbolizează o monedă care coboară în pămînt.

Acest monument a fost conceput încă în anul 2015, iar locul instalării a fost preconizat în scuarul Băncii Naţionale a Moldovei.

După cum menţionează autorii acestui obiect, moneda a fost concepută ”greşit”, deoarece stema din spatele monedei este poziționată cu susul în jos. Din punct de vedere al numismaticii moneda este foarte valoroasă și rară, aducînd noroc proprietarului.
monument-1-ban-protvIdeea edificării unui asemenea monument aparţine proiectului social urban Chisinau Is Me. Monumentul poate avea o sumedenie de semnificaţii. Dar mesajul principal este că în dezvoltarea Moldovei trebuie să se investească bani. În plus, stema inversată de pe reversul monedei este o greşeală rară, care, spun numismaţii, o fac unică în felul ei şi care poartă noroc.

Poate că odată cu trecerea timpului, monumentul monedei va deveni o atracţie turistică a oraşului şi un talisman monetar al Moldovei.
Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. De atunci leul moldovenesc este moneda oficială a Republicii Moldova. Toate monedele moldovenești, cu excepţia celei de 50 bani, sînt confecționate din aluminiu. În același timp, moneda de 1 ban a fost scoasă din circulație.

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/monumentul-monedei-1-ban-inaugurat-in-chisinau/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19