Într-un inteviu cu Europa Liberă fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța, spune că politicienii folosesc jongleriile încercate alte dăți, în speranța de a minimaliza efectele deciziilor extrem de dureroase urmare de deciziei de preluare drept datorie de stat a peste 13 miliarde acordate pentru a astupa gaura în băncile falimentare
„Cu siguranță, convertirea acestor găuri financiare în datorie de stat, prin definiție este transmiterea poverii datoriei peste bugetul de stat, iar bugetul de stat înseamnă plăți sub formă de impozite și taxe plătite de cetățean. Direct, sau indirect, suma oricum e plătită de cetățean. Acum, fiecare dintre politicieni evident că încearcă să speculeze pentru a minimaliza efectul politic care care pe umerii lor în urma acestei decizii. “ afirmă Negruţă.
Fostul ministru mai spune că soluția ar fi fost să rămână suma data în evidență extrabilanț la BNM, și pe măsura recuperării mijloacelor fiind într-un an, doi, trei, doar suma restantă neacoperită să fie transormată în datorie publică, dar asta ar fi fost să se întâmple mult mai târziu, peste cinci ani, după ce se terminau toate procedurile de investigație și recuperare a mijloacelor fraudate. Suma ar fi fost mult mai mică, nu 13,6 miliarde, dar transformând această sumă în datorie, cetățeanul e bun de plată începându cu anul 2017.
Dar noi avem o problemă și cu utilizarea mijloacelor acordate sub formă de credite de urgență celor trei bănci. În primul rând, pentru persoanele fizice au fost folosite doar patru miliarde în total, ceea ce înseamnă că alte miliarde au fost folosite cu altă destinație decât pentru acoperirea depozitelor persoanelor fizice.
Negruţă mai zice că toate șmecheriile, și toate matrapazlâcurile efectuate de către instituțiile financiare bancare, cu supravegherea atentă, în ghilimele, a instituțiilor statului, acum va fi pusă pe seama contribuabililor, ceea ce este injust și incorect.