Viceprimarul pentru probleme economice, Viorel Dandara, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care a prezentat detalii privind poziţia Primăriei în litigiul cu cariera Ivanos.Conferinţa a avut loc la Chişinău, în sediul filialei Agenţiei informaţionale ruseşti Sputnik din Republica Moldova, iar invitaţia pentru insitutiile de presa a fost expediată cu mai puţin de o oră înainte de începutul evenimentului.
Potrivit viceprimarului, cariera activează ilegal pe un teren care în anul 2003 a fost transmis pentru recultivare şi solicită ca acesta să fie întrors în proprietatea oraşului. Dandara a afirmat că mai mulţi oameni din zonă s-au plans pe faptul că locuinţele le sunt afectate de explozii şi a promis că acestora le vor fi acodrate locuinţe noi. (De fapt, dobândirea pietrei prin explozii la cariera Ivanos a fost stopată cu încă 3 ani în urmă, n.n. ).
Dandara a declarant că după ce cariera va fi reîntoarsă în proprietatea oraşului, activitatea acesteia va fi gestionată de o întreprindere municipală. Viceprimarul a fost secondat de avocatul Serghei Labliuc, care reprezinţă autorităţile locale în mai multe procese de judecată din ultima vremed la cnferinta că autorităţile locale estimează prejudiciliul din 2003 până în prezent la cca 5 milioane de lei.
Amintim că zilele trecute unul dintre proprietarii carierei, Iurie Nastas, a declara că întreprinderea varsă anual în bugetul local 1,5 milioane de lei şi că cel mai grav e că întreruperea activităţii lasă fără lucru 80 de angajaţi, iar familiile acestora – fără surse de existenţă.Acesta mai susţine că, de fapt, conflictul cu Primăria a început încă în anul trecut deoarece Asociaţia Obştească ‘Pentru Orhei’, creată de Ilan Shor, ar fi încercat estorcarea de la carieră a materialelor de constructie gratuite pentru repararea drumurilor. Cariera ar fi refuzat si oferirea materialelor de construcţie la preţuri derizorii pentru lucrările de la aeroportul din Chişinău care, spune Nastas, a fost concesionat unei firme a lui lan Shor. Potrivit antreprenorului, decizia luată de Curtea de Apel este abuzivă, iar patronii şi angajaţii întreprnderii sunt gata să ajungă şi la CEDO.
Examinarea litigiului prin care Primăria Orhei cere reîntoarcerea terenului sub care se află zăcămintele naturale exploatate de SRL Ivanos a început vara aceasta la Judecătoria Orhei. Pe 5 septembrie , Curtea de Apel Chişinău a dispus suspendarea activităţii carierei, în calitate de măsură asiguratorie.
O şedinţă de judecată pe acest caz urma să se desfăşoare pe 12 septembrie, dar a fost amânată pentru 28 octombrie pe motiv că instanţa din Orhei încă nu a recepţionat materialele dosarului de la CA Chişinău.