Select your Top Menu from wp menus

Lupii hibrizi atacă animalele domestice, specialist „Moldsilva”

În ultima perioadă, în Republica Moldova mai multe animale domestice au fost atacate de lupi. Este vorba de lupi hibrizi, care sunt rezultatul împerecherii dintre lupi şi câini. Ultimul caz a avut loc miercuri, 7 septembrie, într-o localitate din raionul Căuşeni, unde o haită de lupi a atacat o stână şi a nimicit circa 30 de oi. Timp de o lună, acesta este al doilea caz raportat de atac al lupilor hibrizi asupra animalelor domestice. Inginerul-şef silvic al Agenţiei „Moldsilva”, Alexei Palancean, a menţionat că aceste animale sunt foarte periculoase şi trebuie exterminate, transmite IPN.

Potrivit lui Alexei Palancean, aceste animale nu se tem de om, de foc şi de gălăgie. „Lupul fuge de om. În cazul în care el este hibrid, când are sânge de câine, el pierde teama faţă de om”, a spus specialistul. El susţine că animalele au nevoie de circa 50 de kilograme de carne pe săptămână, de aceea atacă animalele domestice, dar pot ataca şi oamenii.

Lupii hibrizi pot fi nimiciţi doar de către vânători, dar executivul trebuie să vină cu o decizie în acest sens.

Alexei Palancean susţine că pe teritoriul Republicii Moldova nu se înmulţesc lupii veritabili. Aceştia pot fi văzuţi doar pe parcursul sezonului rece, când migrează din România sau Ucraina. „Ei trec pe la noi, unde este zăpadă mai puţină şi hrană mai multă în decembrie, ianuarie, februarie. În vremea aceasta merge împerecherea câinilor sălbătăciţi şi, astfel, lupii se duc, dar urmaşii rămân”, a spus inginerul-şef.

Un alt caz de atac asupra animalelor domestice a avut loc săptămâna trecută, când în apropiere de Chişinău lupii hibrizi au sfâşiat câteva vite, oi şi capre.