Discrepanţa dintre numărul alegătorilor din R.Moldova, prezentat de CEC, care ar fi mai mare decât numărul populaţiei, i-a făcut pe reprezentanții societății civile să lanseze supoziția că guvernarea (super-desconsiderată pentru corupție) și-ar pregăti terenul pentru falsificarea alegerilor, adică atragerea la vot a „sufletelor moarte”, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-un editorial publicat de Deutsche Welle.
Pentru comparație: în 2005, în Republica Moldova erau 2,3 milioane de alegători; în 2014 – 2,8 milioane, iar în 2016 – aproape 3,3 milioane de alegători (în condițiile în care numărul populației, oficial, descrește dramatic și alarmant).
Comisia Electorală Centrală a precizat că din numărul total de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor, doar 2 853 802 cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripțiile electorale ”.
„Cifra anunțată de CEC este ‘umflată’ artificial pentru a putea jongla cu rezultatul alegerilor, pentru a putea ridica artificial procentajul unui anumit candidat şi a manipula numărul de voturi în favoarea lui”, a menționat expertul în sociologie electorală Ion Mocanu.
„ Statistica servește politica. Clasa politică, integral și profund, folosește statistica pentru a se menține la putere”, susține analistul Gheorghe Costandachi.
„ Sporirea cu peste 600.000 de alegători a listelor pe care le gestionează CEC în ultimii 10 ani ridică întrebări legitime. Și nu cred că cineva poate justifica discrepanțele năucitoare dintre populația activă și numărul de 3.327.032 alegători înscriși în Registru. Nu am văzut explicații plauzibile pe acest subiect”, a comentat, pentru DW, directorul IDIŞ „Viitorul”, Igor Munteanu, citat de DW.