Select your Top Menu from wp menus

Agricultorii anunță că vor ieși la proteste dacă prețurile la cereale vor rămîne la un nivel scăzut

Liderii unor asociații de producători agricoli au anunțat astăzi într-o conferință de presă că vor ieși la proteste dacă în următoarele două săptămîni prețurile la cereale vor rămîne la un nivel scăzut, iar statul nu le va acorda ajutor, informează MOLDPRES.

Prețurile la grîul alimentar este de 2,2-2,5 lei pentru un kilogram, iar producătorii mici își vînd producția și mai ieftin, cu 1,8-2,0 lei, care nu acoperă cheltuielile, a declarat președintele Asociației republicane a Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect”, Alexandru Slusari. El a adăugat că, în anul 2016, cheltuielile pentru un hectar de grîu oscilează între 6500-7000 de lei, astfel că la o recoltă medie de 30 chintale de grîu la hectar agricultorii nu-și pot recupera investițiile și sînt puși în imposibilitate de a rambursa creditele, care s-au scumpit de ouă ori.

„Propunem ca statul să intervină în situația creată. Această practică există în toate țările UE, în Ucraina și Rusia, cînd statul, în situația cînd prețul la anumite tipuri de producție agricolă sînt joase, intervine și procură o parte din grîu și de porumb la prețul cu 20-25% mai mare decît cel existent. Astfel este susținut producătorul agricol”, a adăugat Slusari.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi, a menționat că agricultorii au solicitat în repetate rînduri sprijinul instituțiilor de stat, inclusiv în ceea ce privește exportul de cereale pe calea ferată, însă nu au fost ajutați. ”Piața este monopolizată și se face prea puțin pentru a o demonopoliza”, a mai spus Buzovoi. Potrivit acestuia, cel mai mult au de pierdut, în urma menținerii unor prețuri scăzute, producătorii care au investit în tehnologii performante.

Acum două săptămîni la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a desfășurat o reuniune cu principalele companii care cumpără cereale și producătorii de cereale. ”Prețul la grîu ar putea fi mai înalt, dacă posibilitățile de export ar fi mai mari, unica cale de livrare fiind Porturile de la Reni și Giurgiulești, iar importurile de făină din Ucraina nu ar fi ”masive”. Ministerul Agriculturii nu va interveni în formarea prețurilor la grîu, care sînt dictate de piață”, a declarat după ședință Eduard Grama, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Agenția Bloomberg scria săptămîna trecută că prețul grîului exportat de Rusia, România și Ucraina și-a reluat declinul, datorită recoltelor mari din regiune. Rusia și România ar urma să înregistreze recolte record, în timp ce Ucraina este așteptată să anunțe al treilea cel mai ridicat nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, arată datele Departamentului Agriculturii din SUA.

La începutul săptămînii curente tendința s-a inversat, astăzi prețul la grîul alimentar pe piețele reprezentative din România era de 124-140 euro pentru o tonă, ceea echivalează cu 2,7-3,2 lei moldovenești pentru un kilogram. Prețuri comparabile erau înregistrate și în Ucraina.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/agricultorii-anunta-ca-vor-iesi-la-proteste-daca-preturile-la-cereale-vor-ramine-la-un-nivel-scazut/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19