După ce cotidianul rus Kommersant a publicat o sinteză a măsurilor incluse în foaia de parcurs a Rusiei, propusă Republicii Moldova pentru restabilirea relațiilor, presa de la Chișinău le-a analizat pe toate părțile posibile.
Portalul deschide.md propune cititorilor o mini-colecție de opinii ale experților față de propunerile Rusiei. Eugen Carpov, fost vicepremier pentru Reintegrare, consideră că prin această foaie de parcurs Rusia nu încearcă decât să mențină Republica Moldova în zona sa de influență. Acesta aduce aminte că în relația dintre Chișinău și Moscova există deja peste 100 de acorduri, și care nu sunt respectate. Federația Rusă nu are decât să respecte acordurile existente, concluzionează Eugen Carpov.
În același material, Igor Munteanu, director Executiv IDIS Viitorul, atenționează Guvernul să nu negocieze foi de parcurs pe sub masă, mai ales „în condiții de criză și cu șarlatani politici, cum este Rogozin”, comentează Igor Munteanu. Mesajul final al expertului către guvernare este „Nu mușcați!”, referindu-se la faptul că inițiativa este una toxică, și apăruta ca o proiecție a intereselor rusești.
Colecția de opinii publicată pe site-ul deschide.md este completată și de deputatul Artur Reșetnicov, membru al Comisiei parlamentare securitate națională. Acesta nu se grăbește să comenteze informațiile publicate în presă, dar menționează că „Republica Moldova ar trebui să-și respecte relațiile de prietenie asumate, chiar dacă fiecare țară are interese într-un alt stat, așa cum are și Federația Rusă interese în Republica Moldova”, recunoaște deputatul Artur Reșetnicov.
O scurtă introducere a relațiilor lui Rogozin cu Republica Moldova o face editorialistul Dan Nicu în ziarul Timpul, unde amintește despre implicarea oficialului rus în războiul de pe Nistru, declarațiile tăioase ale acestuia față de Moldova, dar și poziția lui față de regiunea separatistă transnistreană. În consecință, sugerează autorul, autoritățile de la Chișinău ar trebui să facă „demers după demers și să obțină înlăturarea acestui personaj din toate formatele de negocieri între Rusia și Republica Moldova”, se mai constată în editorial.
Editorialistul Victor Ciobanu înșiră mai multe gânduri despre politica moldovenească, în cel de-al 25-lea an de independență, pe care le publică într-un articol intitulat „Timpul Ticăloșilor” în Ziarul Național. Autorul subliniază că pe parcursul anilor „au fost de toate, totuși, ceea ce vedem acum depășește orice limite. O clasă politică mai ticăloasă n-a existat, notează autorul. În opinia sa, nici chiar politică nu mai există. Doar o gașcă de ticăloși, care își rezolvă problemele personale”, scrie Victor Ciobanu cu un dezgust simțitor față de actuala clasă politică.
Portalul anticoruptie.md scrie cum Comisia Națională de Integritate a clasat joi, 14 iulie, cauza pornită pe numele Marianei Pitic. Este vorba de judecătoarea de la Curtea Supremă de Justiție, care conduce un automobil de marca Porsche Cayenne și care, potrivit Ziarului de Gardă, costă peste un milion de lei, cu mult peste veniturile declarate oficial. Membrii CNI au constatat că magistrata a încălcat, dar neintenționat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015. O parte din bunurile pe care le foloseşte, dar pe care nu le-a declarat, sunt trecute pe numele soţului ei, Pavel Pitic, un prosper om de afaceri, de care a divorţat în 2011.
De CNI a scăpat și șeful Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, Vadim Brânzaniuc, mai scrie anticoruptie.md. Comisia s-a autosesizat după ce funcționarul a fost vizat de o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Potrivit acesteia, Brânzaniuc ar fi acumulat în ultimii doi ani o avere de câteva milioane de lei, asta chiar dacă salariul de funcționar al primăriei este de doar câteva mii de lei lunar. Și în acest caz, membrii CNI nu au stabilit că funcţionarul a încălcat intenţionat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015, se arată în articolul de pe anticoruptie.md.
sursa: europalibera.org