Select your Top Menu from wp menus

Ștefan cel Mare, comemorat la 512 ani de la trecerea în neființă

Conducerea de vârf a țării a depus, sâmbătă, flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Președintele Nicolae Timofti, șeful legislativului, Andrian Candu și premierul Pavel Filip au comemorat astfel împlinirea a 512 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Moldovei, transmite IPN.

„În această zi, comemorăm moartea lui Ștefan cel Mare, care a fost și este pentru noi un exemplu, este și sufletul nostru”, a declarat șeful statului. Nicolae Timofti a mai spus că poporul trebuie să urmeze sfaturile lui Ștefan cel Mare de a-și iubi pământul și să stea strajă la hotare, mai ales în timpurile grele, când trebuie păstrată integritatea teritorială a statului.

La eveniment au participat și membri ai Cabinetului de miniştri, deputaţi şi oameni de creaţie. „Astăzi este o zi de comemorare a celui mai mare om de pe pământurile românești, un om care a iubit țara, a avut demnitate, a iubit cetățenii săi, a știut să apere pământurile, s-a născut demult, dar încă n-a murit”, a declarat președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Și socialiști l-au cinstit pe domnitor. „Este o zi în care îl comemorăm pe Ștefan cel Mare și Sfânt, care a făcut tot posibilul ca acest pământ să fie moldovenesc. Noi nu suntem o țară și cetățeni care dorim revanșă, dar cei care se consideră mari români trebuie să țină minte: Ștefan cel Mare a ars Bucureștiul de câteva ori, s-a considerat moldovean și a fost pentru limba moldovenească și pentru istoria Moldovei”, a declarat liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

Sâmbătă, 2 iulie, se împlinesc 512 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, care a rămas în istorie datorită acţiunilor sale curajoase de apărare a ţării şi integrităţii teritoriului condus, precum şi de promovare a credinţei în rândul poporului său. Domnitorul a decedat la 2 iulie 1504, la o vârstă trecută de 70 de ani.