Select your Top Menu from wp menus

Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare

Ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă la 9 ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată luni, 27 iunie, la peste 8 luni de când politicianul se află în arest, transmite IPN.Acestuia i s-a m-ai aplicat o amendă în valoare de 3 mii de unităţi convenţionale, echivalentul a 60 de mii de lei, şi acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani. Totodată acestuia i se retrag toate distincţiile acordate prin decret prezidenţial.
Media din capitală scriu că Vlad Filat a calificat decizia drept una ilegală și a spus că ea va fi atacată la CEDO. Pe de altă parte, procuroara Adriana Bețișor, a declarat că pedeapsa este prea blândă și că o va ataca la Curtea de Apel.
Până în prezent Vlad Filat a respins acuzațiile de corupție și a declarat că este victima politică a fostului său partener de guvernare, democratul Vlad Plahotniuc. Acesta dezminte la rândul său că ar fi implicat.
Procesul lui Filat a fost unul închis, deși societatea civilă în repetate rânduri a cerut ca acesta să fie deschis pentru publicul larg.
Fostul premier, care este deputat, a fost arestat în octombrie trecut, în urma autodenuțului primarului de Orhei, Ilan Shor, care spunea că i-ar fi oferit mită lui Filat în valoare de 250 de milioane de dolari. Ultima sumă de 20 de milioane de lei, Ilan Shor a transmis-o, potrivit propriilor mărturii, deja deținând funcția oficială de primar al orașului Orhei.