„Lumea are nevoie de tari puternice precum Statele Unite. Si noi avem nevoie. Dar nu avem nevoie sa se amestece constant in afacerile noastre si sa ne spuna noua cum sa traim si sa impiedice Europa sa construiasca relatii cu noi”, a afirmat Putin, la Forumul Economic International.
Acesta sustine ca americanii le spun europenilor sa tolereze sanctiunile impotriva Rusiei, desi aceastea afecteaza economia europeana. „De ce sa toleram? Nu inteleg”, a spus Putin adaugand ca, spre deosebire de UE, SUA nu sunt afectate de sanctiunile rusesti.
In acest context, Vladimir Putin a acceptat ca American este unica superputere a momentului. „Intelegem asta, dorim si suntem pregatiti sa lucram cu Statele Unite”, a sustinut Putin.
Acesta a acuzat o politica de actiuni unilaterale din partea Occidentului care hraneste haosul si a afirmat ca este nevoie de dialog si de solutii reciproc acceptabile pentru a preveni un nou Razboi Rece.
„Daca politica actiunilor unilaterale continua, daca pasii pe scena internationala, foarte sensibili pentru comunitatea internationala, nu sunt coordonati, astfel de consecinte vor fi inevitabile”, a declarat el.
„Daca va exista o astfel de cooperare, nimeni nu va mai vorbi vreodata de vreun Razboi Rece”, a adaugat presedintele rus.
„Sunt sigur ca nimeni nu doreste asta”, a comentat Vladimir Putin, in opinia caruia, oricat de dramatica ar parea logica actuala a relatiilor internationale, nu este vorba de o logica a unei confruntari globale.
Putin a reamintit istoricul problemelor care au existat intre Rusia si Occident. El a spus ca, dupa prabusirea URSS, multi au sperat la un climat de „prosperitate universala si incredere”. Cu toate acestea, Rusia s-a confruntat cu terorism international si cu separatism, in timp ce alte state au inceput sa ofere sprijin separatistilor, crede acesta.
Dupa aceasta, Rusia s-a confruntat cu problema expansiunii NATO, a continuat Putin, citand exemplul integrarii Muntenegru.
„Cine ameninta Muntenegru?”, s-a intrebat el.
Vladimir Putin a invocat din nou problema scutului antiracheta, care continua sa se dezvolte, desi, in opinia sa, amenintarea din partea Iranului nu mai exista. Un alt aspect invocat de el a fost legat de „revolutiile colorate” din diferite tari ex-sovietice.