Data referendumului local privind mutarea Pieței centrale din Orhei ar putea fi mutată din 17 iulie pe 30 octombrie, desfăşurîndu-se concomitent cu alegerile prezidențiale. Despre aceasta au aflat comercianţii care activează în cadrul Pieţei centrale şi care au fost invitaţi luni, 13 iunie, la o întâlnire cu conducerea oraşului.
Întrunirea s-a desfăşurat în sala mare a Primăriei, cu participarea viceprimarilor Reghina Apostolova şi Viorel Dandara, consilierului orăşenesc Pavel Verejan (autorul proiectului deciziei de strămutare pieţei) şi directorului Î.M Achiziții, Comerţ și Piețe, Eduard Ţepordei.
Organizatorii întâlnirii le-au spus comercianţilor ca piaţa trebuie strămutata din cauza multor neajunsuri pentru care au emis prescripţii Centrul de Sănătate Publică şi Direcţia Situaţii Excepţionale Orhei.
Potrviti edililor orheieni, pentru remedierea neajunsurilor ar fi nevoie de peste 2 milioane de lei, iar după aceasta în jur de 40% din comercianţi nu vor mai avea locuri în această piaţă.
Totodată, oficialii au descris avantajele construcţiei unei pieţe moderne într-un alt loc, mai îndepărtat de centrul oraşului.
Din partea comercianţilor prezenţi la întâlnire au răsunat nemulţumiri pentru faptul că trebuie să părăsească un loc convenabil, pe care l-au amenajat din surse proprii şi reproşuri pentru faptul că autorităţile nu s-au consultat cu oamenii şi au formulat în mod tendenţios întrebarea pentru viitorul referendum. Comercianţilor nu le este clar nici ce se va întâmpla în cazul în care în cadrul referendumului va fi respinsă ideea strămutării pieţei.
În timp ce reprezentanţii puterii au declarat că este bine că terenul pe care va fi construită piaţa va aparţine autorităţilor publice locale, comercianţii si-au exprimat temerea pentru pericolul inundaţiilor la care va fi expusă piaţa amplasată pe şesul din partea estică a oraşului.
De notat că întâlnirea de la Primăria Orhei a fost una neprietenoasă cu presa. Purtătoarea de cuvânt a primarului Ilan Șor, Alina Șargu, i-a cerut redactorului Radio Orhei să nu facă înregistrări video și să părăsească sala. Şargu a invocat o aşa zisă lipsă a acreditării, faptul că ședința este una închisă și că nici Jurnal TV nu i s-a permis accesul în sală. Angajata primarului a mai avertizat că va apela la serviciul de pază. Totuşi, incidentul s-a consumat fără ca avertismentul să fie pus în aplicare.