„Deutsche Welle” îl citează, într-o corespondență de la Chișinău, pe eurodeputatul român Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE, care, aflat la Chișinău în componența unei delegații de 19 deputați europeni, a recomandat partidelor de centru-dreapta din RM să înainteze un candidat unic la alegerile prezidențiale din toamnă, din primul tur. „Este important să se înțeleagă că e nevoie de un candidat unic din start, nu înainte de turul doi”, a declarat Siegfried Mureșan. Euro deputatul nu a pronunțat numele unui potențial candidat comun, dar a spus că acesta trebuie să aibă atașament față de statul de drept, valorile europene și vectorul european, dar și pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere. În alt context, Siegfried Mureșan a spus că RM are nevoie de un nou acord cu FMI, inclusiv pentru a putea beneficia de sprijin financiar din partea UE, un acord cu FMI fiind ca un certificat precum că deficiențele din sectorul bancar au fost înlăturate.
Într-un interviu pentru portalul românesc HotNews.ro, analistul de politică externă Robert Kaplan (SUA) și-a exprimat îngrijorarea că „haosul moldovean se poate înrăutăți, că destabilizarea RM este în interesul național al lui Putin în felul în care percepe el interesul național”. Kaplan susține că RM este o țară care are puțină identitate naționala, și care s-a mișcat înainte și înapoi între Rusia țaristă și Romania, și între Rusia Sovietică și România. „Este o țară de graniță, iar în interiorul RM sunt alte multe alte granițe. Are un guvern haotic, are instituții mult mai slabe decât România”, a declarat Kaplan. Analistul a mai precizat cu referire la influența Rusiei în RM că aceasta „poate lucra în spatele cortinei într-un mod mai subtil”, spunând că nu e nevoie de aplicarea unor măsuri active pentru că „Moldova este atât de slabă ca stat”, a remarcat Robert Kaplan în interviul citat.
Jurnal.md îl citează pe șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola care a declarat la ședinţa Consiliului naţional pentru reformarea instituţiilor de drept că a venit timpul ca autorităţile să vorbească despre calitate, nu despre cantitate. „Îngrijorările noastre ţin în continuare de lipsa de independență a justiţiei”, a spus Tapiola, accentuând că lupta împotriva corupţiei în justiţie reprezintă o problemă-cheie. El a mai spus că deși se votează legi și se adoptă regulamente, „dacă nu există regula legii, dacă aceasta nu se consolidează, niciuna dintre celelalte reforme nu va avea sens”, a accentuat Pirkka Tapiola.
Deputata europeană, Norica Nicolai, afirmă într-un interviu publicat pe site-ul publicației Timpul, în contextul deblocării finanțării externe pentru RM, că este bine că „Moldova are un guvern, pentru că o criză politică prelungită ar fi destabilizat mai mult ţara”. UE şi FMI, susține Norica Nicolai, vor să aibă o evaluare foarte clară de parcurs şi probabil ele vor merge mână în mână. Referindu-se la noul guvernator al BNM, deputata europeană a spus că după întrevederea cu Sergiu Cioclea a văzut „o speranţă că sistemul financiar-bancar are şansa să fie pus pe nişte baze oneste de control, de responsabilitate” și că noul guvernator pare a fi „un om care nu e neapărat sensibil la conveniențe politice”.
sursa: europalibera.org