Ex-premierul Vlad Filat face un apel către societatea civilă şi instituţiile europene să ceară ca procesele sale de judecată să aibă loc în mod public. Apelul a fost publicat într-un mesaj pe contul său de facebook, citat de IPN.
„Cu doua săptămâni mai devreme, mandatul de arest pe numele meu a fost prelungit cu încă 30 de zile: cu aceleaşi motive irelevante, ne-probante, dar anunţate cu mult fast de procuror într-o şedinţă cu uşile închise, într-un „proces”, care este de fapt un linşaj politic, nimic mai mult. Se vorbeşte că sunt probe. Dacă sunt, de ce nu să nu le vadă şi să le audă cetăţenii?”, scrie Vlad Filat în mesaj.
Politicianul se întreabă de ce procurorul refuză să accepte ca procesul să fie public. „Motivul este unul foarte simplu: caracterul public al şedinţei ar arăta oamenilor ce s-a întâmplat de fapt în sistemul bancar şi cine sunt adevăraţii eroi. Se tot vorbeşte despre faptul că eu influenţez ancheta, fiind izolat total, fără un proces public, fără acces la presă, neavând absolut niciun instrument. Cum şi cu ce să influenţez? Toţi martorii acuzării au fost deja audiaţi în faţa judecătorilor. Pe cine şi ce aş mai putea eu influenţa? Totodată, un detaliu foarte important, aproape toţi martorii acuzării au calitate procesuală fie în alte dosare, fie în dosare similare, instrumentate de procuror. Toţi pot fi şantajaţi de acuzare”, se specifică în mesaj.
Vlad Filat roagă societatea civilă şi instituţiile europene să ceară proces public. „Cereţi acest lucru. Nu pentru mine. Mie deja mi se sugerează că sentinţa este deja dictată. Oamenii însă au dreptul să cunoască ce se întâmplă în acest „spectacol regizat”. Mai ales ca sunt multe detalii importante despre care nu se vorbeşte în faţa presei, iar eu sunt bruscat de mascaţi înarmaţi ca să nu reuşesc să spun vreun cuvânt”, scrie în mesajul fostului premier.
Politicianul spune că Banca de Economii reprezintă cea mai mare problemă în „jaful secolului”, dar din suma de 13,5 miliarde de lei, aproximativ 6 miliarde s-au dus la BEM, diferenţa – a ajuns la Banca Socială şi UNIBANK. „Bănci private şi cu oameni care au acţionat în aceste bănci şi instituţii ale statului care nu şi-au făcut datoria ca să nu permită acest jaf. Nu se vorbeşte şi nu se face nimic în acest furt. De ce? Pentru că cei care investighează jaful nu au niciun interes să afle adevărul”, scrie în mesaj.
Potrivit ex-premierului, ideea de a lua credit de la BEM a fost ca să nu piardă deponenţii. „Vedeţi, vă rog structura plăţilor. O să regăsiţi că cea mai mare sumă a mers către bănci şi alte categorii de beneficiari. Cu toate că este stabilit din prin lege că acţionarii şi persoanele afiliate acţionarilor nu pot fi plătiţi din acel credit. Vedeţi că acţionarul VneşeconomBank a primit 50 de milioane de dolari. Sper că raportul Krol 2 va fi făcut public, ca să se ştie ce s-a întâmplat cu adevărat şi nu de la cei care au participat la furt”, a încheiat Vlad Filat.
Ex-premierul Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut pe 15 octombrie 2015. Acesta este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă şi riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii publice. Vlad Filat pledează nevinovat.