Select your Top Menu from wp menus

Un exercițiu militar în Moldova cu participare simbolică americană

Coloana de vehicule militare americane care a intrat în această dimineață în Republica Moldova dinspre România pentru a participa la un exercițiu comun alături de militarii moldoveni a fost întâmpinată la frontieră de câteva zeci de protestatari anti-NATO, activiști ai Partidului Socialiștilor.

Pe pagina personală de Facebook, liderul PSRM, Igor Dodon, a scris: „deputații socialiști, alături de activiștii gărzii tinere au blocat drumul la intrarea în Republica Moldova, prin vama Sculeni și verifică documentele militarilor NATO”. Ministerul Apărării din Republica Moldova încă nu a comentat incidentul.

Opoziția socialistă de la Chișinău și-a anunțat săptămâna trecută intenția de a protesta împotriva a ceea ce a numit „marșul” militarilor americani prin Moldova. Liderul socialist Igor Dodon a spus că prezența „trupelor NATO” ar încălca neutralitatea Moldovei și Constituția.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a respins criticile socialiștilor. „Militarii americani vin să îi învețe pe militarii noștri din trupele de geniu să demineze, să neutralizeze obiectele explozibile depistate și rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei nu sunt unități de luptă, sunt unități de geniu. Este un lucru diferit”, a spus ministrul Șalaru. El a mai adăugat că neutralitatea Moldovei este amenințată de o singură țară și că acestă țară „are trupele rusești de ocupație în Transnistria”, aluzie la Federația Rusă.

Potrivit Ministerului Apărării, exercițiul „Dragon Pioneer” începe astăzi, 3 mai și va dura până la 20 mai și este o premieră pentru Republica Moldova. Cei 200 de militari americani cu aproape 60 de vehicule care au intrat pe la vama Sculeni, urmează să-și continue drumul pe traseul Strășeni-Fălești-Negrești. Americanii ar urma să fie prezenți cu o expoziție a tehnicii militare în Piața Marii Adunări Naționale pe data de 9 mai, de Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial.

sursa: europalibera.org