Select your Top Menu from wp menus

Moldova și libertatea presei în ultimul Raport Freedom House

Freedom House, o organizație neguvernamentală din Statele Unite care monitorizează libertatea presei în lume, spune într-un raport proaspăt că presa moldoveană a rămas parțial liberă. Republica Moldova, la fel ca Ucraina sau țările baltice se confruntă cu încercări ale Rusiei să-i manipuleze spațiul informațional, se mai spune în raportul Libertatea Presei 2016, dat publicității astăzi. O sinteză redactată de Eugen Tomiuc.

Dintre fostele republici sovietice, numai Georgia și Ucraina, se mai află, la fel ca Republica Moldova, în categoria țărilor unde presa este parțial liberă, se spune în raportul Freedom House.

Presa este liberă în Țările Baltice, dar în rest, în fosta Uniune Sovietică, inclusiv în Rusia, a rămas neliberă.

Multe vecine ale Rusiei, indiferent de categoria din care fac parte, sunt ținte ale atacurilor informaționale rusești.

„Am observat că multor țări nu le-a fost ușor să decidă cum să procedeze cu materiale care păreau să fie știri, dar aveau uneori motivație politică”, a spusEuropei Libere analista Freedom House, Elen Aghekyan.

„Am văzut că s-a întâmplat așa în Letonia, în Lituania și în Moldova, iar această dificultate nu a dispărut, pentru că țările încearcă să facă față atacurilor informaționale, dar, să sperăm, fără să recurgă ele însele la cenzură”.

Fenomenul, mai spune analista Freedom House, s-a intensificat în ultimii ani: „Acesta s-a globalizat mai ales în ultimii câțiva ani prin intermediul serviciului „Sputnik” care transmite în multe țări. Desigur, rămân și posturile rusești obișnuite care sunt recepționate în țările vecine care au minorități ruse”.

Rusia, o „inovatoare a propagandei moderne” și-a „extins eforturile de control strâns al știrilor pentru audiența domestică și de manipulare a spațiului informațional al câtorva vecine importante pentru ea geopolitic”, inclusiv Moldova, se mai arată în raportul Freedom House.

Republica Moldova a obținut anul acesta un scor de 56 de puncte din 100. Libertatea presei s-a restrâns nesemnificativ, cu un singur punct, față de clasamentul precedent. Dar Freedom House nu a publicat deocamdată explicațiile.

Moldova se află în urma Georgiei și Ucrainei. Ucraina este privită în raport cu speranță. „Implementarea unor noi legi promițătoare privind media reprezintă o șansă de îmbunătățire a libertății presei, chiar dacă, se mai spune în raport, conflictul din est continuă să prezinte pericole pentru reporteri”.

Ucraina nu s-a mai aflat atât de mult în vizorul „mașinii de dezinformare” cu care Rusia își tratează cetățenii proprii.

Atenția mașinii a fost reorientată spre „noua aventură externă a președintelui Vladimir Putin, intervenția militară în Siria”, mai spune Freedom House.

Raportul evaluează libertatea presei în 199 de țări ale lumii și ajunge la concluzia că aceasta se află în declin. Analista

Elen Aghekyan: „Libertatea presei la scară globală a coborât la cel mai scăzut nivel în ultimii 12 ani, ca rezultat al unei convergențe de elemente politice, criminale și teroriste, care au prins presa în ceea ce noi numim o bătălie pentru mesajul dominant”.

„Bătălia pentru mesajul dominant” este și titlul raportului Freedom House, în care se mai spune că această bătălie a fost deosebit de intensă în Orientul Mijlociu și Turcia, unde guvernele și grupările militante au presat jurnaliștii și instituțiile mediatice să le ia partea.

Siria a rămas cel mai periculos loc pentru jurnaliști. În 2015, acolo au fost uciși 14 reporteri, iar trei jurnaliști sirieni au fost asasinați în Turcia, aparent de către gruparea Statul Islamic.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moldova-si-libertatea-presei-in-ultimul-raport-freedom-house/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19