Select your Top Menu from wp menus

Țăranu: Odată cu finisarea mandatului actualului Parlament, majoritatea transfugilor vor deveni reziduuri politice

Modificarea peste noapte a componenței unor comisii și delegații permanente ale Parlamentului este dovada corupției din interiorul majorității parlamentare.

Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu, director al Centrului de analiză și consultanță politică „Politicon”, și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Analistul afirmă că deputații care s-au desprins din formațiunile lor, pentru a servi intereselor majorității, sînt la ora actuală remunerați. Banii și funcțiile, spune Anatol Țăranu, sînt principalele mărfuri cotate pe piața politică din Moldova.

„Aceste modificări în cadrul comisiilor parlamentare țin de esența actualei guvernări, care nu este una ideologică, una care se bazează pe o idee, dar una, în exclusivitate, de moment. Cimentul care ține pe interior unitatea majorității este corupția. Ce s-a întîmplat este o manifestare a sistemului corupt, care domină viața politică. Ai făcut, te-ai conformat intereselor majorității? Trebuie să fii neapărat răsplătit, iar această răsplată trebuie să fie într-o formă materializată. Este un sistem care se bazează pe remunerarea muncii”, a explicat Anatol Țăranu.

În opinia intervievatului, deputații cooptați în majoritatea parlamentară sînt „victime ale momentului”, iar misiunea lor se va finisa odată cu expirarea mandatului actualei legislaturi. Mulți dintre cei care au plecat din PLDM și PCRM nu au dorit să-și continue activitatea în cadrul unor formațiuni aflate în derivă, spune analistul.

„Majoritatea covîrșitoare dintre ei și-au pus capac carierei politice în acel moment cînd și-au trădat propriile formațiuni, au părăsit ambarcațiunea. Nu știu care dintre ei ar putea fi acceptat în același PD. Concurența în interiorul acestui partid este foarte înaltă. Poate undeva ar putea să se aleagă cu niște posturi la periferie, dar, doar în condițiile în care sînt deputați și votul lor contează. Din moment ce mandatul acestui Parlament se va finisa, majoritatea covîrșitoare dintre ei vor deveni reziduuri politice”, a remarcat directorul Centrului „Politicon”.