Select your Top Menu from wp menus

Candidatul puterii la prezidenţiale va dispune de trei factori, opinie

Candidatul la funcţia de preşedinte din partea puterii va dispune de trei factori – financiar, mediatic şi administrativ. Astfel, acesta va fi un candidat super bogat, va avea un media holding şi va beneficia de factorul administrativ. Declaraţia a fost făcută de analistul politic, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, în cadrul unei emisiuni la Radio Europa Liberă. Totodată, Igor Boţan consideră că pretendenţii la fotoliul de preşedinte nu-şi vor demonstra bogăţia, dar vor apela la factorul administrativ, transmite IPN.

Igor Boţan a menţionat că, în situaţia creată în Republica Moldova, candidaţii bogaţi îşi vor face un deserviciu, dacă îşi vor demonstra bogăţia în campania electorală. Analistul consideră că după furtul miliardului, după un şir de crime de rezonanţă, unii candidaţi foarte bogaţi vor avea mai degrabă de suferit, dacă îşi vor etala bogăţia.

Potrivit lui, proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral în privinţa alegerii şefului statului este unul conform logicii generale a Codului Electoral, şi prevede revenirea la parametrii care existau înainte de modificările anului 2000, când a fost schimbată Constituţia. „În 2010 a fost modificat Codul Electoral, s-a ajuns la concluzia că trebuie scurtată campania electorală de la trei luni la două luni pentru toate scrutinele – parlamentar, local – deci, trebuie să fie şi pentru alegerile prezidenţiale”, a menţionat Igor Boţan.

Potrivit lui, într-o ţară săracă, discernământul cedează în faţa nevoilor. „Votez pentru orez” sau „Votez pentru seminţe de pătrunjel” – acestea sunt lucruri pe care noi le-am văzut şi ne-am convins că ele funcţionează în ţara noastră, din păcate”, a menţionat analistul politic.

Totodată, potrivit lui, tânăra generaţie, se corupe foarte repede, la fel ca generaţia seniorilor. În acest sens, Igor Boţan a menţionat că în Moldova există o mulţime de exemple cu deputaţi şi consilieri transfugi, oameni foarte tineri.