Select your Top Menu from wp menus

Noua metodologie de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, aprobată

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat joi, 31 martie, o nouă metodologie de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, prin care a fost schimbată conceptual modalitatea de determinare a preţurilor de comercializare cu amănuntul la benzină, motorină şi la gazul lichefiat. ANRE consideră că aplicarea noii metodologii va conduce la stimularea concurenţei loiale între companiile petroliere, dar şi la diminuarea preţurilor cu amănuntul pentru consumatori ca urmare a reducerii preţurilor pe pieţele regionale, transmite IPN.

Astfel preţurile la produsele petroliere şi la gazul lichefiat va fi format, având la bază valoarea medie a cotaţiilor Platts pentru produsele petroliere principale sau a cotaţiilor Argus DAF Brest propane-butane mix pentru gazul lichefiat, cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul fiscal şi o marja comercială specifică.

Metodologia stabileşte modul determinării preţurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat la fiecare două săptămâni conform unei formule prestabilite, reieşind din componentele nominalizate.

La fel, metodologia prevede modalitatea de calculare şi aprobare a valorii maximale a marjei comerciale specifice. Astfel, pentru primul an de valabilitate a metodologiei, marja comercială specifică se determină în funcţie de cheltuielile proprii şi profitul participanţilor la piaţa internă a produselor petroliere medii înregistrate efectiv în anul precedent, cu aplicarea unui indice de sporire a eficienţei pentru reducerea costurilor de import şi comercializare a produselor petroliere, în mărime de 0,2 şi pentru gazul lichefiat de 1,15.

Pentru următorii ani, cu începere din al doilea doilea an de aplicare a metodologiei, este prevăzută modalitatea de ajustare a marjei comerciale specifice în funcţie de unii parametrii macroeconomici cu impact major asupra activităţii de import şi comercializare a produselor petroliere. Având în vedere că activitatea de import şi comercializare a produselor petroliere este desfăşurată atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul altor ţări, marja comercială specifică urmează a fi ajustată în proporţie de 70% la indicele preţurilor de consum în Republica Moldova şi 30% la rata oficială medie de schimb a monedei naţionale faţă de dolar.

Metodologia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, după care Consiliul de Administraţie al ANRE va stabili, printr-o hotărâre, valorile maxime ale marjei comerciale specifice aferente comercializării benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat pentru primul an, anul de bază, de valabilitate a noii metodologii şi, respectiv, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a acestor carburanţi.