Select your Top Menu from wp menus

Actuala guvernare mimează dialogul cu societatea civilă, experţi

Societatea civilă consideră că nu este ascultată de guvernare, că autorităţile îşi fac interesele şi că de facto doar mimează o comunicare cu cetăţenii. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au opinat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7 că guvernarea doar aşteaptă ca cetăţenii care protestează să obosească şi să nu mai facă presiuni asupra ei, transmite IPN.

Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) a spus că acum are loc imitarea succeselor de către guvernare. „Criza în care ne aflăm nu e din cauza protestelor, ci din cauza lor, a celor de la guvernare. Ei au ales Guvern minoritar, care a demisionat, ei au numit Guvernul Streleţ, tot ei l-am destituit. Acum ei, chipurile, rezolvă problemele pe care tot ei le-au creat. Aceştia mimează un dialog cu societatea civilă. Aceasta înseamnă că ei nu doresc să schimbe starea de lucruri. Vor să aducă mişcarea protestatară la o stare de oboseală”, a remarcat analistul politic.

Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, consideră că în Republica Moldova demult nu mai există un liant între cetăţean şi stat, între alegător şi cel ales. „Din 2010, tot spun că actuala clasă politică nu este capabilă să schimbe starea de lucruri. Criza care nu poate fi rezolvată ţine de lipsa capacităţilor de administrare. De 25 de ani în Moldova gestionarea şi punerea în valoare a potenţialului uman nu a fost o prioritate pentru nicio guvernare, aceasta este drama pe care o trăim”, a spus juristul.

Anatol Ţăranu, preşedintele Centrului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, a menţionat că nu există un dialog instituţionalizat între autorităţi şi societatea civilă. „Ultimele evenimente arată că guvernarea nu reacţionează la semnalele formulate şi transmise de societatea civilă. Când există un conflict deschis între societate şi guvernare, când acest conflict se manifestă prin proteste în stradă, nu se acţionează aşa cum acţionează acum ei. Spre exemplu, ei nici n-au încercat să explice de ce Mihai Poalelungi este unicul candidat la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie”, a spus analistul politic.

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Justiţie şi Democraţie”, Pavel Midrigan, a accentuat că nicio putere nu este veşnică, şi dacă nu astăzi, atunci mâine sau peste trei ani oamenii vor exploda şi se vor răzbuna pe cei de la guvernare. Acesta a menţionat că, dacă nu va fi schimbat acum sistemul electoral, alţi oameni la putere nu vor veni. Dacă rămân listele electorale în forma actuală, atunci oamenii competenţi nu vor ajunge degrabă la putere, iar peste 3 ani la guvernare vor ajunge aceleaşi persoane.