Select your Top Menu from wp menus

Igor Munteanu: „O soluție de avarie în timp ce clasa politică lucrează doar la demolarea adversarului”

Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe şeful administraţiei prezidenţiale Ion Păduraru, drept pretendent la funcţia de premier. Decizia a venit după mai multe zile de proteste şi după ce Partidul Democrat a insistat pe candidatura lui Vlad Plahotniuc, deşi acesta din urmă a fost respins miercuri de preşedintele ţării pentru că nu ar întruni criteriile de integritate.Analizăm situaţia la rece alături de Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, actualmente vice-rector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, preocupat de cooperarea internațională și parteneriatele academice.

Europa Liberă: Șeful statului a înaintat candidatura domnului Ion Păduraru,  jurist de profesie. Domnia s-a a activat o lungă perioadă ca avocat, iar între 1998 şi februarie 1999 a fost ministru al Justiţiei în Republica Moldova. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce şanse are domnia sa să fie ales totuşi de parlamentari?

Igor Munteanu: „Eu cred că şansele alegerii domnului Păduraru în funcţia de prim-ministru sunt minuscule. Pentru că, în primul rând, este o soluţie de avarie această decizie a preşedintelui Timofti de a înainta un candidat care nu aparţine de ramura partidelor politice reprezentate în Parlament, poate într-o măsură oarecare, dar care nu contează pentru un vot deliberat de confirmare a unui nou cabinet de miniştri.

S-ar putea să avem o repetare a situaţiei în care candidatul propus prezintă o componenţă de miniştri virtuali, dar care nu întruneşte numărul necesar de voturi, ori căruia nici nu i se oferă această posibilitate, după cum am observat anterior în cazul candidatului Sturza. Problema este că în acest moment asistăm la o colizie între nişte „trenuri”. Aceste „trenuri” nu comunică, nu

Toate aceste grupuri politice sunt extrem de absorbite de propriile interese şi de propriile griji de supravieţuire şi mai puţin pentru grija de a servi interesului public…

colaborează, iar soluţiile pe care le aduc pentru rezolvarea acestei crize sunt incompatibile. Din acest motiv, scena politică este oarecum în derizoriu, pentru că nu lucrează la construirea unei soluţii de alternativă, ci lucrează la demolarea adversarilor ori rivalilor potenţiali. Aceasta este o mare problemă pentru clasa politică. Şi vreau să vă spun că ceea ce se întâmplă este de fapt o exprimare sau o expresie a group think-ului. Toate aceste grupuri politice sunt extrem de absorbite de propriile interese şi de propriile griji de supravieţuire şi mai puţin pentru grija de a servi interesului public.”

Europa Liberă: Să înţelegem că de fapt scenariul alegerilor anticipate este unul foarte real?

Igor Munteanu: „Este, din păcate, foarte probabil să intrăm într-o campanie electorală. Pentru că soluţiile care s-au propus nu sunt fezabile, ori îndreaptă

Instabilitatea politică şi lipsa unui guvern care să fie credibil pentru partenerii occidentali, nu vor relua finanţările necesare pentru acoperirea bugetului…

Parlamentul spre dizolvare. Evident, din punct de vedere raţional, alegerile anticipate sunt în acest moment foarte dureroase financiar şi în acelaşi timp sunt proaste pentru interesul general al Republicii Moldova. Instabilitatea politică şi lipsa unui guvern care să fie credibil pentru partenerii occidentali nu vor relua finanţările necesare pentru acoperirea bugetului şi în acelaşi timp nu creează atractivitate pentru investitorii străini, nu oferă instituţiilor din stat posibilitatea de a-şi îndeplini funcţiile.”

Europa Liberă: Dar credeţi, de exemplu, că în cazul unor anticipate sunt şanse ca în politica din Republica Moldova să vină, dacă pot spune aşa, sânge proaspăt, nou, care să lase cumva o amprentă pe scena politică moldovenească?

Igor Munteanu: „Este adevărat că întotdeauna există şanse pentru ca noi fracţiuni sau noi grupuri politice să intre, să penetreze scena politică, dar, dacă ne uităm totuşi pe sondajele de opinie care s-au făcut în ultimele luni, şansele noilor curente sunt relativ mici. Grupuri sau feţe noi au apărut pe scena politică, mai ales cei care au protestat luni în şir pentru ca să atragă atenţia politicienilor asupra pericolelor de devalizare a băncilor sau de tragere la răspundere a celor care au comis aceste crime.

Pe de altă parte însă există curente politice toxice despre care ştim şi care s-au afirmat ca o poziţie neconciliantă faţă de fosta alianţă de guvernare. Şi mă refer la Partidul Nostru şi la Partidul Socialiştilor care, dacă s-ar uni ori dacă ar forma o anumită majoritate politică, cred că ar avea foarte mari şanse de a forma guvernul viitor după alegerile anticipate. Cel puţin aşa arată tendinţele din sondajele de opinie şi nu avem motive să credem că ar putea exista miracole supreme care să schimbe lucrurile în favoarea preferinţelor noastre politice.”

Europa Liberă: Există două tabere, una care chiar zicea că îşi doreşte aceste alegeri parlamentare, erau foarte mulţi şi în piaţă dintre protestatari care voiau acest lucru şi alţii care nu voiau, dar care la un moment dat, Partidul Democrat a zis şi el că până la urmă acceptă alegerile anticipate, dacă ele sunt inevitabile. În fond pe cine avantajează mai mult aceste alegeri şi ce au de câştigat oamenii simpli de pe urma lor?

Igor Munteanu: „Acele grupuri care s-au pretins actori raţionali din fosta alianţă de guvernare, coaliţie de guvernare, au făcut tot posibilul pentru ca să încâlcească toate socotelile, să se certe, să se şantajeze, să folosească banii acolo unde ar fi trebuit să negocieze ori să ajungă la compromis, astfel încât au făcut, după părerea mea, totul pentru ca să paveze drumul, să elibereze drumul

Populaţia vrea ca partidele politice să fie responsabile, nu vrea alegeri din nou…

pentru grupurile revanşarde ori grupurile populiste, cele două pe care le-am menţionat. Respectiv, nu au jucat măcar nici în propriile interese şi au adus ţara, Parlamentul Republicii Moldova în pragul alegerilor anticipate pe care nu le doreşte nici populaţia.

Da, există argumentul domnului Dodon şi al lui Usatîi că toată populaţia vrea alegeri anticipate. Populaţia vrea o schimbare, populaţia vrea ca partidele politice să fie responsabile, nu vrea alegeri din nou, peste un an după ce au avut loc alegeri anticipate. Fiecare exerciţiu de alegeri parlamentare este un cost suplimentar la buget şi în acelaşi timp un efort pentru populaţie. Populaţia nu vine de bună voie la alegeri anticipate. Respectiv, costul erorilor, greşelilor acestor partide se răsfrânge asupra cetăţeanului simplu.

Este absolut paradoxal şi absurd să înaintezi o candidatură social-democrată în chipul celui mai important sau celui mai bogat individ, om din Republica Moldova. Este extrem de neplăcut să vezi că un partid, care se pretinde raţional, înaintează şi insistă în continuare pe un oligarh la funcţia de prim-ministru, contând probabil pe faptul că ar putea să înfrângă rezistenţa preşedintelui care este de o altă părere. În loc să discute, să negocieze, ei merg în continuare, cresc mizele şi după aceasta se arată surprinşi că niciuna dintre părţi nu găseşte soluţii să se retragă.”

Europa Liberă: Dar din ce spuneţi dumneavoastră, s-ar putea, în urma alegerilor anticipate, acelaşi personaj să revină la putere.

Igor Munteanu: „Improbabil. Mă tem că lucrurile vor merge într-o altă direcţie. Şi de obicei asemenea soluţii conduc la scuturarea sau la crearea unor situaţii de risc pentru toţi actorii implicaţi. Mă refer evident la Partidul Democrat, la Partidul Liberal Democrat şi la Partidul Liberal care nu au reuşit să gestioneze o situaţie în care ar fi trebuit să manifeste prudenţă şi în acelaşi timp să manifeste compromisuri rezonabile. Respectiv, învingătorii unei curse parlamentare anticipate cu siguranţă nu se află în tabăra lor, ci mai degrabă în tabăra partidelor populiste. Iar populiştii sunt, evident, pe partea stângă.”

Europa Liberă: Preşedintele a respins miercuri candidatura domnului Vlad Plahotniuc, pentru că acesta nu ar fi întrunit criteriile de integritate. În ce măsură credeţi că această decizie poate fi atacată astăzi, de exemplu, la Curtea Constituţională, iar Înalta Curte să insiste pe pretendentul coaliţiei majoritare sau, bine, majoritare cel puţin în ziua de miercuri, aşa cum insistă deputaţii democraţi şi am văzut şi ieri experţi veniţi la poturi de televiziune apropiate Partidului Democrat.

Igor Munteanu: „S-ar putea ca decizia preşedintelui să fie atacată la Curtea Constituţională, care uneori surprinde. S-ar putea, dar acest lucru nu poate opri „trenul” din această prăvălire în haos, din păcate. Iar al doilea lucru de menţionat este că în general ideea unui oligarh în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru este absurdă. Pentru că ea insuflă populaţiei sentimentul de impunitate pe care orice oficial, orice îmbogăţit poate să o aducă în noul guvern.

Uitaţi de argumentul demagogic pe care îl foloseşte Partidul Democrat – un om bogat înseamnă un bun gestionar, un bun administrator, un bun manager. În primul rând, un oligarh aduce sensul de impunitate şi de lipsă de respect faţă de legi. Acest lucru, această percepţie este insuflată la nivelul întregii populaţii, aceasta creează o realitate pe care nimeni nu poate să o ignore mai departe. Şi este extrem de prost lucru că partidele nu reuşesc să asculte vibraţia populaţiei. Şi aceasta lucrează împotriva propriilor interese.”

Europa Liberă: Ultima întrebare pe care o avem pentru dumneavoastră îl vizează pe preşedintele Timofti. El cumva şi-a schimbat comportamentul în ultima perioadă, părea o vreme extrem de absent şi chiar prietenos Parlamentului, acum a ieşit la rampă. Cum vă explicaţi această metamorfoză neaşteptată a şefului statului?

Igor Munteanu: „Probabil că în acest fel reacţionează la nişte presiuni insuportabile pentru dânsul ca persoană umană, ca oficial cu funcţii importante în stat. Eu văd că multă lume încearcă să denigreze ori să ignore competenţa şefului statului şi nu ar trebui să o facă, pentru că competenţe sale sunt destul de largi, în ciuda faptului că este ales de Parlament. În al doilea rând, spun că alegerea domnului Păduraru este o soluţie de avarie, care nu este deloc o soluţie ideală, din punctul meu de vedere, nici sub aspect politic, nici sub aspect instituţional.”

Europa Liberă: Domnule Munteanu, mulţumim mult pentru amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă.

Igor Munteanu: „Cu plăcere.”


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/igor-munteanu-o-solutie-de-avarie-in-timp-ce-clasa-politica-lucreaza-doar-la-demolarea-adversarului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19