„Suntem convinşi că Republica Moldova trebuie să aibă un Guvern format”, declară deputaţii Partidului Liberal Democrat Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ştefan Creangă, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari şi Aliona Goţa, transmite IPN.
Într-o declaraţie semnată de aceştia ei scriu că doar participând la crearea majorităţii parlamentare pot influenţa deciziile privind direcţia de dezvoltare a ţării. „Dincolo de interesele politicianiste, de jocurile de imagine şi de poziţionarea politică, de încercările precedente, din start ştiut eşuate de formare a unui guvern, cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de stabilitate, siguranţă şi de speranţa unei schimbări reale spre mai bine”, scrie în declaraţie.
Republica Moldova se află într-o criză fără precedent, mai declară parlamentarii. Criza financiar-bancară s-a transformat în una politică şi socială şi riscă să aibă în perioada imediat următoare efecte dezastruoase asupra ţării. Totodată, ţinând cont de luptele geopolitice din regiune, continuarea crizei politice ar putea stopa pentru totdeauna direcţia de integrare europeană a ţării sau cel puţin pentru perioade nedeterminate.
„Partidele politice care se opun vectorului european şi pledează pentru avansarea cu paşi rapizi spre est, pentru integrarea Moldovei într-o Uniune Vamală compromisă, dar şi pentru federalizarea ţării, îşi doresc aruncarea imediată a Republicii Moldova în alegeri anticipate şi formarea ulterioară a unei noi majorităţi anti-europene. Federalizarea ţării şi întreg scenariul care se doreşte a fi pus în aplicare ar însemna o catastrofă pentru cetăţenii ţării”, scrie în declaraţie.
Deputaţii semnatari cred că în acest moment crucial Republica Moldova are nevoie de stabilitate mai mult ca oricând. Aceasta ar permite implementarea Agendei de Asociere la Uniunea Europeană, dezgheţarea relaţiilor cu partenerii externi, deblocarea resurselor financiare, atât de necesare pentru depăşirea crizei economice, şi, cel mai important, onorarea promisiunilor făcute cetăţenilor Republicii Moldova. „În interiorul Partidului Liberal Democrat din Moldova, opiniile s-au divizat, cu regret, în două: o parte care susţine scenariul opoziţiei şi al unor eventuale alegeri anticipate şi o alta, care consideră că trebuie să participe la formarea majorităţii parlamentare”, menţionează parlamentarii.
Ţinând cont de angajamentele făcute în timpul campaniilor electorale anterioare, inclusiv din 2014, de crizele politice fără număr din ultimii şase ani, dar şi de recomandările partenerilor externi, cei şapte declară că susţin formarea unei majorităţi parlamentare în scopul implementării Agendei de Asociere şi continuării cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Cei şapte mai scriu că momentul politic actual impune politicienii mai mult ca niciodată să plaseze cu adevărat interesele şi a bunăstarea oamenilor deasupra interesului politic şi de partid.