O persoană din raionul Orhei a avut de suferit de pe urma frigului năpraznic care s-a abătaut asupra republicii în primele zile ale anului. Potrivit Direcţiei Situaţiilor Excepţionale Orhei, un locuitor din Selişte a fost transportat la Spitalul din Orhei cu hipotermie uşoară. Potrivit sursei citate, tot la spital au nimerit 3 persoane din s. Bolohan cu intoxicaţie de monoxid de carbon. Viaţa acestor persoane este în afara pericolului.
În primele 10 zile ale anului, în teritoriul deservit de catre Direcţia Situaţii excepţionale Orhei, (raioanele Orhei, Teleneşti, Rezina şi Şoldăneşti), s-au înregistrat 2 incendii. Totodata salvatorii au efectuat 21 deplasări de intervenţie la arderea gunoiului, deblocari de uşă, control de informaţie şi tractarea mijloacelor de transport blocate în nămeţi
În zilele de odihnă efectivul DSE Orhei a întreprins raiduri pentru profilaxia incendiilor în sectorul locativ şi informare a populaţiei asupra respectării regulelor de apărare împotriva incendiilor în casele de locuit cît şi atenţionarea cetăţenilor asupra respectării regulelor de comportament pe gheaţă.
În scopul diminuării riscului de producere a incendiilor în sectorul locativ Serviciul pompieri şi salvatori atenţionează populaţia să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor pentru case de locuit şi cerinţele de exploatare şi construcţie a sobelor şi anume:
- Sobele şi aparatele de încălzire urmează să fie controlate cu atenţie şi reparate.
- Sobele şi canalele de fum trebuie să fie în stare bună, fără crăpături.
- Să fie efectuată curăţirea canalelor de fum a coşului de fum de funingine, fiind ulterior văruite .
- Camera de ardere a sobelor trebuie să fie căptuşită cu cărămizi refractoare.
- În partea din faţă a sobei, pe podea, să fie fixată o foaie de metal cu dimensiunile 50 x 70 cm.
- Înainte de aprinderea focului în sobe şi instalaţii de gaze naturale se face ventilarea prealabilă a încăperii şi a sobei timp de 5-10 min, se controlează tirajul aparatelor şi se aprinde arzătorul numai cu aprinzătorul.
- În cazul cînd în încăpere se simte miros de gaz este necesar de întrerupt în mod urgent primirea lui, de aeresit încăperea prin deschiderea uşilor şi ferestrelor şi de chemat serviciul dispeceratului de avariere a întreprinderii furnizoare de gaze la tel. 904 şi Serviciul pompieri şi salvatori la tel. 901. Pînă la înlăturarea scurgerii se interzice aprinderea chibriturilor, fumatul, folosirea aparatelor electrice.
Se interzice:
- Folosirea sobelor cu crăpături, cu uşi defectate şi cu izolaţia termică insuficientă faţă de construcţiile din materiale combustibile.
- Folosirea pentru aprinderea focului a combustibilului lichid, gaz, ulei, etc.
- Supraîncălzirea sobelor, uscarea lemnelor, hainelor pe sobe şi lîngă ele.
- Folosirea sobelor aprinse fără supraveghere sau lăsarea lor pe seama copiilor.
- Utilizarea canalelor de ventilaţie drept coş de fum a sobei.
- Utilizarea aparatelor electrice ce nu corespund normelor şi standartelor întreprinderilor furnizoare.
Exploatarea conductoarelor, cablurilor, prizelor, întrerupătoarelor şi altor mijloace şi dispozitive electrice deteriorate.
În scopul prevenirii accidentelor pe gheaţă cu consecinţe fatale în sezonul rece al anului, Direcţia Situaţii Excepţionale Orhei atenţionează populaţia, în special copii să respecte regulile de comportament pe timp de iarnă în preajma bazinelor acvatice şi pe gheaţă.
- Nu se permite plimbarea şi patinajul pe gheaţa fragilă, cu o grosime mai mică decît 7 cm, care nu suportă greutatea omului.
- Nu se permite aflarea şi deplasarea în grup, formarea patinuarilor pe ghiaţă dacă grosimea ei este mai mică decît 15 cm.
- În centrul lacurilor, fluviilor geiaţa este mai supţire decît lîngă mal.
- Sub zăpadă grosimea gheţii este mai mică.
- Un pericol prezintă şi găurilşe mari în gheaţă lăsate de pescari după pescuit.
În caz de pericol sau spargere gheţii:
- Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mîinile larg desfăcute.
- Pentru acordarea ajutorului acţionaţi imediat, hotărît, dar foarte atent.
- Folosiţi mijloace de salvare: scîndură, scară, funie, în lipsa acestora puteţi folosi crengile copacilor.
- Oferiţi mijlocul de salvare de la distanţa de 3-4 metri din poziţie culcată.
- După salvarea persoanei întreprideţi măsuri de încălzie, oferindu-i haine uscate sau prin aprindera focului, acordaţi primul ajutor necesar, chemaţi ajutor sau în caz de necesitate ambulanţa.