Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, lansat în anul 2010 pe o perioadă de cinci ani, a fost prelungit pînă în anul 2018 printr-o hotărîre adoptată astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.
Din momentul lansării Programului pînă în prezent au fost acordate peste 11 000 de consultații, au fost desfășurate 61 de cursuri de instruire, la care au participat 1 248 de migranți și rude de gradul I ale acestora. Comitetul de Supraveghere a aprobat granturi în sumă de peste 90 milioane de lei, oferite de stat pentru dezvoltarea unor afaceri în industrie, agricultură, construcții și servicii. În total, au fost încheiate 581 de contracte de finanțare nerambursabilă cu antreprenori care au investit sau planifică să dezvolte afaceri din banii cîștigați peste hotare.
Potrivit Ministerului Economiei, în cinci ani au fost efectuate investii în economia țării în sumă de 214 milioane de lei, fiecare leu alocat din Program urmează să atragă 3 lei investiți în economia națională.
Pe parcursul anilor 2010-2014, Programul PARE 1+1 a fost susținut financiar de Comisia Europeană prin intermediul Matricei de politici pentru programul de suport sectorial ”Stimularea Economică în Zonele Rurale” finanțat de Uniunea Europeană. Finanțarea Programului pînă în anul 2018 va fi efectuată din suportul bugetar acordat de Uniunea Europeană pentru Instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în Republica Moldova.