După ce ultima rundă de tratative care a avut loc sâmbătă seara între liderii fostelor partide guvernamentale pentru formarea unei majorităţi s-a încheiat fără a se anunţa vreun rezultat, cele trei partide se arată cu degetul unele pe altele în căutarea vinovaţilor. Întrebarea fundamentală este de ce nu se înţeleg şi ce au de gând să facă, ca să evite anticipatele care potrivit sondajelor de opinie le-ar trimite în opoziție.
La încheierea rundei de sâmbătă, fruntaşi democraţi şi liberali au spus că poziţia liberal-democraţilor e la fel de rigidă ca la început şi că aceştia şi-au luat o pauză pentru a trata pe interiorul partidului o direcţie mai constructivă în negocieri. Democratul Dumitru Diacov a fost cel mai pesimist, sugerând că data limită de 14 decembrie avansată anterior de liderul partidului său, Marian Lupu, pentru anunţarea unei înţelegeri, ar fi deja de neatins, noua limită pe care a pomenit-o fiind 31 decembrie.
În timp ce politicienii implicaţi în tratative se limitează la aceste anunţuri seci, în cele mai multe analize ale observatorilor se insistă pe ideea că tactica liberal-democraţilor este să tragă de timp şi să-şi ţină în regim de stund by partenerii, iar democraţii aşteaptă timpul potrivit pentru a-şi pune în aplicare scenariile de rezervă. Printre cei care împărtăşesc acest punct de vedere figurează analistul politic şi jurnalistul Igor Volnițchi:
„Mingea acum într-adevăr este pe terenul celor de la PLDM, iar ceilalţi sunt într-un fel ostatici ai acestei situaţii. Chiar şi având probabil un plan de rezervă, cei din PD nu-l pot pune în aplicare pentru că încă nu au ultimul cuvânt al celor din PLDM. La rândul lor, liberal-democraţii înţeleg că tactica trasului de timp este pentru ei cea mai bună. Deoarece în decurs de o săptămână se intră pe ultima sută de metri în investirea unui guvern. În data de 14 decembrie începe numărătoarea inversă, adică începe curgerea celor 45 de zile pe care deputaţii le vor mai avea la dispoziţie pentru a investi un nou guvern. Or, ştim că după ultima interpretare dată de Curtea Constituţională, acest termen expiră pe data de 29 ianuarie, ceea ce înseamnă că de săptămâna viitoare vom avea exact acele 45 de zile, cu două tentative de investire a noului guvern. De aceea putem să presupunem că liberal-democraţii, nedorind să-şi asume povara unor anticipate, trag din timp, iar prin aceasta îi pun în situaţie de stund by pe cei din PD.”
Obiectivul numărul unu al liberal-democraţilor e să refracte vina pentru declanşarea anticipatelor, e de părere analistul. Democraţii vor fi forţaţi însă la un moment dat să preia iniţiativa şi să-şi anunţe planurile de rezervă, mai crede Igor Volniţchi. Nu înainte să încerce să câştige o încuviințare cât mai largă a pasului său în societate:
„Pentru PD acum este cea mai bună oportunitate din ultimii şase ani pentru a-şi întări prezenţa în guvernare, inclusiv numindu-şi premierul lor. Evident, ştiind că trebuie să acţioneze, PD trebuie să aibă un plan de rezervă. Acest plan de rezervă poate fi fie cel enunţat anterior de Marian Lupu, adică înaintarea unui candidat la funcţia de premier, urmând ca în jurul lui să fie încropită majoritatea, lucru cu care nu erau de acord în special liberalii, în cel de-al doilea rând, probabil PD are în vedere şi o coaliţie de stânga, care la fel ar propulsa un candidat al lor în funcţia de premier. Însă aceste două planuri de rezervă nu pot fi puse în aplicare, atâta timp cât PLDM nu a spus ultimul cuvânt.”
Liberal-democraţilor le-ar conveni acum cel mai mult să plece în opoziţie, stăruie în analizele lor experţii, ceea ce le-ar oferi un răgaz pentru a se repoziţiona după decapitarea partidului lor prin arestarea lui Vlad Filat şi pentru a-şi gândi mişcările de viitor. În declaraţiile făcute după ultima rundă de negocieri, liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a confirmat în parte acest tip de judecată, sugerând că din instincte de conservare, partenerii săi nu vor admite anticipatele, dar excluzându-şi totuşi formaţiunea din formula de guvernare la care se poate ajunge. Liderul întemniţat al formaţiunii, Vlad Filat, a transmis şi el un mesaj ce ar anticipa rămânerea liberal-democraţilor pe o poziţie neconciliantă: „Dacă nu scoatem țara din captivitate, Moldova nu poate merge înainte”, ar fi transmis astăzi fostul premier prin avocaţii săi clasei politice şi cetăţenilor.
sursa: europalibera.org