Zilele trecute, la Orhei a avut loc conferința științifico-practică „Patologia retinei”, care a a întrunit 42 de oftalmologi. Masjoritatea acestora – tineri specialiști din raioanele de centru și nord ale republicii.
„Cea mai mare realizare a acestei întruniri științifice a fost explicarea și înțelegerea unor termeni moderni oftalmologici, pe înțelesul tuturor colegilor care lucrează în zonele rurale și nu au acces la informații și metode noi de diagnostic și tratament, folosindu-se încă de terminologia veche”, susține coordonatoarea programului, tânărul medic oftalmolog și preşedintele Asociaţiei de Cercetare a Maladiilor Cronice, Natalia Pălărie, citata de Mednews. Congresul desfășurat la Orhei a fost unul mai degrabă practic decât teoretic, mai spune coordonatoarea programului Natalia Pălărie, care a accentuat că subiectele discutate s-au axat mai mult pe complicațiile diabetului zaharat de tip 1 și 2: retinopatia diabetică, edem macular diabetic, chirurgia vitreo-retiniană avansată.
În cea mai mare parte, conferința a fost condusă de Prof. Ulrike Stolba din cadrul Spitalul Krankenanstalt Rudolfstiftung, Viena. Prof. Ulrike Stolba este recunoscută la nivel mondial pentru lucrările de excepție în retinopatia diabetică. „Conferinţa „Patologia retinei”, a fost organizată la inițiativa Asociației de Cercetare a Maladiilor Cronice, în parteneriat cu Agenția Austriacă de Cooperare, Institutul Medical Deschis și Spitalul Krankenanstalt Rudolfstiftung din Viena. Evenimentul a fost acreditat de Ministerul Sănătății cu 10 credite de educație medicală continuă.