Select your Top Menu from wp menus

Caz de antrax la Teleneşti

Un bărbat de 40 de ani din satul Zgărdeşti, raionul Teleneşti, a fost internat, acum câteva zile, cu suspecţie la antrax, forma cutanată. Diagnoza bărbatului, care este cioban la o turmă de oi din sat, a fost confirmată de laborator, transmite IPN.

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, pe 17 august, când s-a adresat medicilor, acesta acuza slăbiciune generală, febră până la 38 de grade, ulcere pe degete şi inflamaţie a braţului şi antibraţului mâinii drepte. În aceeaşi zi, a fost organizată şi efectuată anchetarea epidemiologică a posibilului focar de antrax. S-a constat că ciobanul, fără a consulta specialistul veterinar încă pe 8 august a sacrificat o capră, iar semnele de boală au apărut peste aproape o săptămână.

Iniţial acesta a fost internat la Spitalul raional Sângerei. Peste câteva zile, a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”. Starea pacientului este de gravitate medie.

Antraxul este o boală infecţioasă comună omului şi animalelor. Dintre cele patru forme pe care le poare dezvolta omul, cea cutanată este cea mai uşoară. Cel mai frecvent la deces duce antraxul respirator.