De BEM, fiind o bancă de stat, au profitat foarte multe companii, inclusiv mai multe firme care într-un fel sau altul sunt conectate la toate partidele care se află acum în Parlamentul Republicii Moldova.Declaraţia a fost făcută într-un dialog cu Europa Liberă de analistul Victor Ciobanu. Din această cauză există şi interesul vădit de a secretiza aceste informații, fiindcă practic toți au fost cumva conectați la scheme de scoatere de bani.
Ciobanu spune că ceea ceea ce a depistat din rapoarte, o mare parte de firme gen „Moldcarton”, „Moldresurs”, „Aroma” ș.a.m.d., fac deja 2,5 miliarde. Dar au fost mult mai multe. Și atunci concluzia ste că devalizarea a avut loc demult. Asta se confirmă și prin Hotărârea Guvernului din 25 septembrie de asumarea răspunderii.
Analistul aduce aminte anul 2013, când toți erau foarte indignați că statul a cedat pachetul de control și se întrebau: de ce au vândut acțiunile doar la cinci lei? Acum s-a creat impresia că statul știa foarte bine că este o gaură nu de un miliard, dar probabil era mult mai mare – de vreo 5 miliarde dacă nu mai mult – asta a fost așa o înțelegere cu un investitor care vine și acoperă astfel de situație. Iată operațiunea asta de acoperire este specificată și în raportul Kroll, sau mai bine zis în ceea ce a prezentat BNM din raportul Kroll.
Victor Ciobanu mai crede că acest episod cu băncile locale este doar o parte a schemei mai generale, a unei scheme de spălare de bani transfrontaliere. Analistul a reiterat impresia sa că Moldova, cu părere de rău, încet-încet se transformă într-o „zonă gri financiară” prin care se spală bani, amintind de cazul „Moldindconbank” când 20 sau 22 miliarde de dolari au trecut în tranzit prin Republica Moldova.”