Rata malnutriției în țările sărace va crește de la 18%, în prezent, până la 27% în anul 2050, iar producția globală de alimente va scădea în acest interval cu aproximativ 15%, conform unui nou studiu care pune aceste efecte pe seama schimbărilor climatice și a poluării aerului, informează publicația Daily Mail.
Aceste date sunt cu atât mai alarmante cu cât, conform altor cercetări în domeniu, până în 2050, populația planetei va crește cu aproximativ 4 miliarde de oameni, iar necesarul de alimente va fi cu 50% mai mare decât în prezent.
Cei doi factori — creșterea temperaturii și poluarea aerului — interacționează. Spre exemplu, temperaturile mai ridicate pot mări semnificativ producerea de ozon în urma reacțiilor unor compuși organici volatili cu oxizi de azot, sub influența luminii solare.
Grâul este mai afectat de poluarea cu ozon, în timp ce porumbul este mai puternic influențat de căldură.4
Conform acestui studiu, la nivel general, toți ceilalți factori fiind constanți, încălzirea climatică va reduce randamentul agricol la nivel global cu 10% până în 2050.
Poluarea cu ozon este mai greu de identificat, conform lui Colette Heald, cercetător la MIT. Modul în care această poluare afectează plantele seamănă cu simptomele unor boli — apariția unor pete și decolorare. În urma unor astfel de interacțiuni, echipa a de la MIT a descoperit că 46% din pierderile din cazul culturilor de soia, care erau puse pe seama căldurii, sunt de fapt provocate de creșterea concentrației de ozon.
Producția agricolă este foarte sensibilă la poluarea cu ozon, explică profesorul Heald, adăugând că acest studiu „demonstrează cât de importantă este evaluarea implicațiilor asupra agriculturii pe care le vor avea reglementările privind calitatea aerului”.
sursa: agerpres.ro