Situaţia de la Banca de Economii, a patra instituţie financiară ca mărime din Moldova, şi de la alte două bănci, considerate a fi afiliate cu prima, rămâne fragilă, constată cu îngrijorare experţii FMI în raportul primei monitorizări post-program pentru ţara noastră. „Aceste trei bănci, care deţin împreună 28% din activele sistemului bancar, echivalentul a circa 20% din PIB, au expuneri interbancare mari între ele şi, de asemenea, expuneri mari la mai multe bănci ruseşti“, susţin specialiştii FMI.
Ilan Shor, preşedintele Consiliului BEM, neagă însă orice afiliere a băncii cu alte instituţii financiare.
Un simplu calcul al activelor deţinute de băncile din Moldova arată că o cotă de 28% au împreună Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială.
„Este prima dată când o instituţie de acest nivel menţionează deschis afilierea directă dintre Banca de Economii şi alte două bănci“, constată Stanislav Madan, şeful Departamentului studii de piaţă şi cercetări, de la Business Intelligent Service.
Anterior, ex-premierul Ion Sturza a declarat la postul de televiziune TV 7 că în prezent trei grupuri de persoane controlează sistemul bancar moldovenesc, nominalizându-i pe Ilan Shor şi Veaceslav Platon, care ar deţine controlul asupra băncilor mari, şi un grup de persoane din elita politică ce ar controla băncile mici.
sursa: adevarul.md