Deputaţii din majoritatea parlamentară au votat în prima lectură la sfârşitul săptămânii trecute preluarea de către stat a datoriei Complexului Monastic Curchi către compania de construcţii Glorinal. Introducerea proiectului pe ordinea de zi a fost propusă de preşedintele comsiei buget şi finanţe Veaceaslav Ioniţă. Iniţiativă a fost criticată de unii deputaţi din opoziţie, dar a fost adoptată prin majoritatea voturilor celor prezenţi în sala de şedinţe.
Amintim că la 29 iunie curent Guvernul a decis preluarea de stat a datoriei de 25 de milioane de lei a Mănăstirii Curchi către companai Glorinal .
Ulterior fostul ministru al finanţelor Veaceaslav Negruţă a postat pe blogul său opinia portivit căreia costul real preluat de stat (prin acest proiect) este de 39 milioane lei.
Decizia a fost calificată de membrii societăţii civile drept „corupţie la nivel înalt” , declarându-se nemulţumită de comportamentul preferenţial manifestat faţă de un actor privat, contrar legii privind ajutorul de stat.
Decizia intervine şi pe fonul nemulţumirii exprimate de FMI faţă de acţiunile autorităţilor molodvene inclusiv din cauza favorurilor acordate unor companii moldoveneşti.
Reconstrucţia Mănăstirii Curchi la care a participat activ compania Glorinal, despre care presa a scris că aparţine familiei Voronin, a început în anul 2006. Oamenii şi agenţii economici din întreaga republică au donat pentru acest proiect cca 90 de milioane de lei. Pentru lucrările de reparaţie au fost alocate şi sute de mii de lei din bugetul raionului Orhei.
Reconstrucţia Mănăstirii Curchi era patronată de ex-preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin şi, potrivit unor informaţii ale Centrului de Investigatii Jurnalistice, mai mulţi agenţi economici erau impuşi să facă donaţii pentru lucrarile efectuate în curtea şi împrejurimile mănăstirii.