In ultimii 5 ani, din Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale (băieți) din Orhei au plecat aproximativ 120 de beneficiari. În acelaşi timp, bugetul instituției a crescut cu aproape 5 milioane de lei.
Despre aceasta scrie Ziarul National în articolul “Unde sunt banii din internate”, precizând că în anul 2011 instituţiei cu 337 de copii i-au fost alocate 12 milioane de lei, iar în anul curent , când numărul discipolilor s-a redus până la 217, suma a crescut până la 16,8 milioane de lei.
Faţă de anul trecut, bugetul prevede o creștere considerabilă la cheltuieli de personal, cu 2,4 milioane de lei, mai noteaza publicaţia, care o citează în context pe directoarea instituţiei , Lidia Popă, cu declaraţia că au fost mărite salariile angajaţilor şi au fost făcute achiziţiile necesare pentru ca internatul să poată oferi servicii de calitate.
Potrivit sursei, încă în anul 2011, o firmă de audit a recomandat administraţiei Casei internat din Orhei să diminueze bugetul instituţiei. În raportul de audit se menționa faptul că „în ultima perioadă, numărul de ieșiri a depășit numărul de intrări ale beneficiarilor, în timp ce bugetul instituției a crescut constant. Circa o treime din bugetul instituției este utilizată pentru întreținerea beneficiarilor și două treimi din buget sunt folosite pentru salarizarea personalului, întreținerea clădirii și altele”. Experții au recomandat ca bugetul să fie diminuat în funcție de numărul de beneficiari dezinstituționalizați, după principiul „banii urmează copilul”.
Anterior, viceministrul Gheorghe Țurcanu a declarat că, în următorii 5 ani, această instituție, la fel ca şi alte internate psihoneurologice, va fi lichidată deoarece toţi beneficiarii din aceste instituții vor fi plasaţi în servicii alternative, precum sunt casele comunitare.