Select your Top Menu from wp menus

Grup de lucru creat pe tema relației dintre radiodifuzori și operatorii de cablu

Membrii Comisiei parlamentare pentru mass-media au creat un grup de lucru pentru a veni cu o inițiativă legislativă care să reglementeze relația dintre radiodifuzori și operatorii de cablu. Această idee s-a născut în urma evenimentelor recente privind excluderea a trei posturi TV (Jurnal TV, Accent TV și RTR Moldova) din ofertele mai multor operatori de cablu, precum și a reacțiilor puternice care au urmat. Tot în cadrul şedinţei comisiei parlamentare de profil a fost audiat și preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului(CCA), Marian Pocaznoi, pe marginea acestor întâmplări.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, a spus în cadrul şedinţei de joi, 16 ianuarie, că lipsa unor prevederi clare în legislaţie privind relaţia dintre operatorii de cablu şi radiodifuzorii creează astfel de situaţii neplăcute. ”Ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat pentru că în legislaţie nu este prevăzută relaţia dintre radiodifuzori şi distribuitori de servicii. Atâta timp cât în legislaţie acest lucru nu este stipulat, noi riscăm ca legislaţia să fie interpretată astfel încât să fie luate decizii în defavoarea telespectatorilor şi a radiodifuzorilor”, a declarat Lucinschi.

Grupul de lucru este format din zece membri. Timp de două săptămâni, Comisia parlamentară îşi propune să examineze toate propunerile rostite în cadrul şedinţelor de lucru, ca la final să scoată o propunere legislativă în acest sens. Lucinschi a subliniat importanţa unei inițiative care să reglementeze relaţia dintre radiodifuzori şi distribuitori de serviciu.

În cadrul şedinţei a fost audiat şi preşedintele CCA, Marian Pocaznoi. Acesta a repetat argumentele aduse mai devreme referitor la situaţia creată în legătură cu cele trei posturi de televiziune. Pocaznoi a spus că, în urma discuţiilor cu operatorii de cablu care au sistat retransmiterea posturilor de televiziune Jurnal TV, Accent TV şi RTR Moldova, aceştia au decis să revină la listele iniţiale de canale. Reprezentanţii operatorilor care au schimbat grila de emisie au invocat motive economice, respectiv absenţa contractelor semnate pentru anul 2014, susţine Pocaznoi.

Unii deputaţi din cadrul comisiei parlamentare de profil au sugerat însă că la baza sistării difuzării acestor posturi au stat motive politice. Deputatul Alexandru Petcov de la PCRM a propus demisia membrilor CCA pe fundalul ultimelor evenimente, însă propunerea sa nu a fost susţinută.

Jurnal TV a fost exclus din pachetele de bază ale mai multor operatoril de cablu, printre care Sun Communications, în noaptea de 12-13 ianuarie. Evenimentul a atras comentarii înflăcărate de la echipa Jurnal TV, jurnaliști din toată Moldova, membri ai societății civile și oficiali europeni. Anterior, la începutul lunii, Accent TV – post afiliat comuniștilor – și RTR Moldova – versiunea locală a unui post TV rusesc – au fost excluse din grila de programe Moldtelecom, dar și de alți operatori privați. Ulterior, distribuitorii de servicii și-au reconsiderat poziția și au reintrodus canalele respective.

Aceste schimbări pe piața media vin la începutul unui an electoral și în același timp cu un raport lansat în 8 ianuarie, potrivit căruia spațiul informațional din Moldova este în continuare dominat de instituții media rusești sau pro-ruse.

sursa: media-azi.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/grup-de-lucru-creat-pe-tema-relatiei-dintre-radiodifuzori-si-operatorii-de-cablu/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19