Select your Top Menu from wp menus

Corman îl critică pe Timofti pentru ajutorul cerut SUA contra Rusiei

Speakerul parlamentului Igor Corman, l-a acuzat pe preşedintele Nicolae Timofti de atitudine iresponsabilă faţă de politica externă a Moldovei. Reacţia a venit după ce ieri şeful statului a cerut Secretarului de Stat al SUA, John Kerry să ajute Republica Moldova în confruntarea cu Rusia, care este suspectată de pregătirea unor provocări pe teritoriul ţării noastre.
Corman a declarat că deşi republica a ales calea integrării europene, Chişinăul este cointeresat în dezvoltarea relaţiilor cu partenerii din est, inclusiv Rusia. Corman a constatat cu regret că declaraţiile preşedintelui Timofti nu cadrează cu eforturile întreprinse de autorităţi pentru acest obiectiv, sugerând astfel că şeful statului periclitează relaţiile cu Rusia.
Comuniştii au solicitat astăzi audieri parlamentare privind declaraţiile şefului statului, dar majoritatea parlamentară a respins această solicitare.

În ajun Nicolae Timofti a declarat în cadrul întrevederii cu Secretarul de Stat al SUA, John Kerry că Moldova are nevoie de susţinerea SUA pentru a rezista presiunii Rusiei. Potrivit lui Timofti, Rusia îşi fortifică prezenţa sa militară în regiunea transnistreană. Totodată Rusia nu doar că sporeşte susţinerea administraţiei tiraspolene, dar susţine şi alte forţe antieuropene şi proruse în Republica Moldova. Şeful statului nu a exclus că în timpul apropiat ar putea avea loc în regiunea transnistreană, dar şi în Găgăuzia.

Amintim că în conflictul militar din 1992 armata rusă a transmis armament detaşamentelor de separatişti, iar mai mulţi militari ruşi au luptat de partea acestora contra Republicii Moldova. De menţionat că acordul de încetare a focului a fost încheiat între Republica Moldova şi Rusia. Ulterior CEDO în câteva hotărâri a constatat că Rusia controlează regiunea transnistreană. Federaţia Rusă contribuie cu ajutoare de zeci milioane de dolari în bugetul administraţiei separatiste. Rusia s-a obligat ca până în anul 2003 să îşi retragă armata din stânga Nistrului, dar nu şi-a îndeplinit această promisiune până în prezent.

sursa: national.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/corman-il-critica-pe-timofti-pentru-ajutorul-cerut-sua-contra-rusiei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19