Deputaţii îşi vor ţine discursurile de final de sesiune parlamentară în clădirea renovată a Parlamentului. Secretarul general al Legislativului, Ala Popescu, a declarat pentru Publika TV că ultimul termen pentru renovarea clădirii Parlamentului este 18 decembrie.Amintim că anterior se relata despite termenul de 22 noiembrie, până în care urma a fi dat în exploatare primul corp al clădirii parlamentului. Potrivit Kommersant, Consfirmgrup, compania care efectuează reparaţia argumentează mersul lent al lucrărilor prin insuficienţă de bani, asta deşi până în prezent din bugetul de stat au fost alocate 223 de milioane de lei.
Costul unui m2 de lucrări în Parlament ar fi de cca 2100 de euro. În acelaşi timp specialiştii spun că costul unui metru pătrat de construcţie în Republica Moldova este de 650-700 de euro. Chiar şi admiţând că Parlamentul are nevoie de condiţii specifice, aceştia spun că banii alocaţi pentru reparaţie ar fi ajuns pentru construcţia unei clădiri noi.
Amintim că clădirile Parlamentului şi a Preşedenţiei au fost devastate în urma protestelor din aprilie 2009. La sfârşitul lunii aprilie Ministrul Contrucţiilor şi Dezboltării Teritoriului de atunci, Vladimir Baldovici declara că pentru recontrucţia celor două clădiri estimativ este nevoie de 300 de mln de lei, l la puţin timp această sumă fiind precizată până la peste 500 de milioane
Ulterior a fost anunţat un tender pentru selectarea companiilor care vor participa la reparaţii, iar câştigătorul lucrărilor de reparaţie a paralamentuluui a fost declarată firma Consfirmgrup. Mai multe ONG-uri au atras atenţia că ministrul Baldovici a fost acţionar majoritar al companiei contrar prevederilor legislaţiei, „părăsind” firma doar în preajma acesteia. Celălalt proprietar al companiei este soţia lui Baldovici. În 2009 Asociaţia Presei Independente (API) şi Alianţa Anticorupţie au adresat chiar o sesizare Procuraturii Generale pe acest caz.
sursa: national.md