Astăzi se împlinesc zece ani de la prăbușirea memorandumului Kozak, care prevedea federalizarea Republicii Moldova și legalizarea bazei rusești în stânga Nistrului. Memorandumul, intitulat după numele consilierului prezidențial de la Moscova, Dmitri Kozak, fusese acceptat inițial de către fostul președinte Vladimir Voronin și fostul lider transnistrean, Igor Smirnov, urmând să fie semnat la 25 noiembrie 2003.
Dar, cu ore înainte de sosirea președintelui rus Vladimir Putin la Chișinău, pentru a participa la semnare, Voronin s-a răzgândit în urma unor discuții cu fostul șef al politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana, pe fundalul unor ample proteste ale opoziției.În 2008 Voronin spunea că semnarea Memorandumului Kozak în anul 2003, în cadrul eforturilor de soluţionare a conflictului transnistrean, ar fi putut fi o tragedie pentru ţară.
În aceste condiţii, Vladimir Voronin aprecia că Republica Moldova poate să se integreze şi se va integra în comunitatea europeană ca stat unitar, împreună cu Transnistria. Calea noastră de integrare europeană nu constituie un obstacol în relaţiile cu Federaţia Rusă sau cu alţi parteneri, sublinia atunci liderul comunist.
sursa: national.md