Select your Top Menu from wp menus

Primarii moldoveni în Strasbourg : ieri – protest; azi – conferinţă de presă

Primarii din R.Moldova nu au ratat ocazia participării la la sesiunea de toamnă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei pentru a atrage atenţia asupra dezideratului european de descentralizare a R.Moldova, imposibil fără rezolvarea cât mai rapidă a problemei finanţelor locale.
Într-un comunicat al CALM se menţionează că primarii din Republica Moldova, care participă la sesiunea de toamnă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care se desfășoară între 27 -31octombrie la Strasbourg, au organizat ieri , 30 octombrie, un flashmob de sensibilizare a opiniei publice. Acesta s-a desfășurat în fața forului European și a atras atenția sutelor de participanți la congres.

În număr de circa 30, primarii au purtat pancarte cu mesaje care vin în sprijinul noilor prevederi ale Legii Finanțelor Locale, dar și a implementării acestora nu mai târziu de 1 ianuarie 2014, așa cum a promis și s-a angajat anterior guvernarea: ”Da- 2014, Nu – 2015!”; ”Democrația locală în Republica Moldova este în pericol!”; ”Gata cu promisiunile, a venit timpul acțiunilor!” etc. Timp de o oră, participanții la flashmob au diseminat materiale informative, în care au punctat principalele măsuri care urmează să fie efectuate, astfel încât primăriile din RM să dispună de mecanisme echitabile de finanțare și, implicit, de condiții bune pentru dezvoltare.

Potrivit lui Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale (CALM), astăzi, primarii vor organiza în incinta forului European o conferință de presă, pentru a-i informa pe liderii europeni, dar și pe colegii lor din alte țări, privitor la importanța adoptării în regim de urgență a Legii finanțelor locale și implementării noului sistem de finanțare începând cu anul 2014. Aceasta este miză, dacă ne dorim o guvernare locală bazată pe principii europene în Republica Moldova, au declarat primarii.