Suntem o țară de oameni ocupați. Cineva face slogane pentru turiști, pe când mai indicat ar fi să facem țara atrăgătoare pentru propriii ei cetățeni. Alții dorm nopțile la Parlament, demonstrând cum poți prosti o țară întreagă în direct. Poate de asta au uitat că, până pe 1 octombrie, Guvernul este obligat să trimită Bugetul în Parlamentul dormit sau nedormit.
Ei, da’ până una alta, toți tac. Și despre surprizele politicii bugetar fiscale, la fel, toți tac.
Modificarea regimului de restituire a TVA pentru agricultori
Esența modificărilor
În prezent producătorii agricoli sunt impozitați cu cota de 20%. Ei achită doar 40% din suma TVA calculată, restul de 60% rămâne la dispoziția agentului economic. În esență, dacă un agricultor vinde produse de 1200 lei, 200 dintre ei sunt TVA. Din ăștia 200 el întoarce statului 80 de lei, restul 120 rămânând la dispoziția antreprenorului. Modificarea prevede plata integrală a sumei calculate, aici 200 de lei, cu dreptul de restituire a celor 120 lei din suma achitată, într-un termen de 30 zile.
Impactul
Producătorii agricoli vor simți reducerea mijloacelor circulante și vor fi nevoiți să piardă resurse suplimentare cu restituirea TVA. În final, facilitatea privind plata efectivă doar a 40% din suma calculată de TVA nu va fi resimțită de producătorii agricoli. În același timp, există riscul că termenul de restituire să nu fie respectat și va lăsa loc abuzurilor din partea funcționarilor cu dreptul de control. De asemenea, o parte din agricultorii mici nu vor apela pentru restituire din cauza costurilor organizatorice necesare pentru restituire.
Creșterea accizelor la combustibil cu 9,3% față de cele din 2013
O îngrijorare deosebită trezește sporirea accizelor la carburanți cu 9.3%. Aceasta este o majorare semnificativă și va avea efecte negative asupra întregii economii, prin contribuția la sporirea în lanț a prețurilor. În special, acest lucru va afecta Agricultorii, Transportatorii și persoanele care sunt angajate în afara localităților de reședință. Aceasta poate duce la o creștere a prețurilor de consum.
De asemenea, chiar dacă creșterea accizelor la autoturisme nu este semnificativă, este important de menționat că fundamentarea sporirii acestora ca o formă de ajustare la inflație nu este corectă, deoarece este vorba de impozitarea în Euro și nu în lei, iar inflația pentru euro este alta. Astfel, este mai corect să se menționeze creșterea accizelor la autoturisme.
Concluzia
Sporirea accizelor la carburanți cu 9.3% este exagerată și va avea efecte negative asupra situației economice și sociale din țară. De asemenea, faptul că dimensiunea Fondului Rutier a crescut practic de 5 ori în ultimii 4 ani, nu a însemnat neapărat și o utilizare eficientă a banilor pentru drumuri. Astfel, există riscul că o bună parte din banii acumulați din aceste majorări vor constitui o pierdere netă pentru contribuabili.
Anularea scutirilor de la impozitul pe venit şi TVA a deşeurilor şi reziduurilor de hârtie şi carton, cauciuc, plastic, cioburi de sticlă şi sticlă, metale feroase şi neferoase, reziduuri industriale ce conţin metale sau aliajele lor
Complicat? Ba bine că nu!!!!
În principiu, orice persoană fizică care a predat „maculatură” de 10 lei, va trebui să plătească impozit pe venit și să facă declarații fiscale. Aceasta este o altă modificare introdusă, la fel ca și altele, fără nici o argumentare. Modificarea este una extrem de periculoasă, fiindcă va transforma fiecare al doilea cetăţean în persoană care încalcă codul fiscal.
sursa: bloguvern.md